Studenten over Teelt & technologie

Met de opleiding Teelt & technologie help je de wereld mooier, groener en gezonder te maken. En dat is precies wat Vincent, Niels en Jelle zo aanspreekt. Ze vertellen over hun ervaringen met Teelt & technologie!

Vincent (BBL, richting Boomteelt Niveau 3)

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

“Ik werk als algemeen medewerker bij Boomkwekerij E. Kelder in Heemserveen. Het bedrijf heeft ongeveer 12 hectare volle-grond-kwekerij en nog een beetje akkerbouw. We kweken heesters, zoals taxus, coniferen, laurier en hulst. Het contact met de baas en collega’s is super goed en je kunt altijd een grapje maken. In het najaar, de winter en het voorjaar ben ik meestal druk met rooien, snoeien, planten en grondbewerking. In de zomer is het altijd wat rustiger en heb ik af en toe een dagje vrij.”

Wat vind je het leukste aan je beroep?

“De afwisseling: geen dag is hetzelfde en er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Soms is het hartstikke druk en soms mag je eerder naar huis omdat er weinig te doen is. Maar het allermooiste is dat je buiten bezig bent en mensen spreekt.”

Hoe ervaar jij de opleiding Teelt & technologie?

“Het is een leuke en gevarieerde opleiding waarbij je alles leert over fruit- en laanbomen, heesters, parkplanten en vaste planten. Je voert opdrachten uit in theorie en op stage, in de kas of – voor BBL’ers – op je werk. De opleiding heeft leuke docenten waar je serieus mee kunt werken, maar waar je op zijn tijd ook lol mee kunt maken. We gaan geregeld op excursie in zowel binnen- als buitenland om bedrijven te bekijken en soms ook echt werkzaamheden uit te voeren.”

Waar ben je vaak te vinden als je op school bent?
“Naast de school staat een kas waarin bloemen, fruit en groenten gekweekt worden. Je kunt hier altijd even rondhangen en proefjes doen.”

Waarom zou iemand volgens jou deze opleiding moeten volgen?

“Het is een leuk en afwisselend beroep met veel verschillende taken. De handel is de laatste jaren goed, waardoor veel bedrijven groeien en dus nieuwe mensen zoeken. Omdat er weinig mensen te vinden zijn, kun je goed aan werk komen in deze sector. Het werk wordt niet alleen met de hand gedaan: er zijn veel bedrijven die machines op GPS hebben en speciale machines voor het rooien om het werk te verlichten.”

Heb je nog een tip voor nieuwe studenten?

“Zeker! Als je nog op zoek bent naar een stage of werk: neem contact op met de boomkwekerij waar ik werk (E. Kelder in Heemersveen). We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen.”

 

Niels (BBL, richting Glasteelt Niveau 3)

Wat vind je leuk aan de opleiding Teelt & technologie?

“Het leuke aan de opleiding is dat je veel theorie en praktijk combineert. Je zit niet de hele dag achter je laptop opdrachten te maken, maar gaat zo af en toe ook de kas in om daar theoretische dingen in de praktijk uit te voeren. Daarom vind ik de kas ook de leukste plek in het schoolgebouw: hier ben je lekker met je handen bezig en dat vind ik persoonlijk leuker dan alleen maar uit de boeken leren. Vandaar ook dat ik een BBL-opleiding heb gekozen. Dat betekent dat ik 4 dagen werk/stage loop en 1 dag naar school ga. Ik werk bij Kwekerij Baas in Ens. Ik woon zelf ook in Ens, dus het is lekker dichtbij.”

Welke werkzaamheden voer je uit bij de kwekerij?

“Kwekerij Baas is een pot- en perkplantenkwekerij met een heel groot assortiment. De werkzaamheden die wij hier uitvoeren zijn dan ook vaak verschillend. Elke periode is weer anders en die afwisselingen maken het werk ook heel erg leuk. Tussendoor een schooldag is dan ook wel fijn, want de theorie die we op school leren, kunnen we in de praktijk uitoefenen op ons eigen werk. Momenteel ben ik Teeltassistent, wat betekent dat ik elke dag met één van de teeltspecialisten meeloop en eigenlijk de kleine klusjes voor hem opknap. Zo kan hij het ‘belangrijke’ werk doen, zoals het beoordelen van het gewas: heeft het water nodig of moet het bijvoorbeeld geremd worden? Bij het water geven mag ik de gietkraan (een machine die over de planten gaat en ze water geeft) instellen, omdat ik weer heel erg handig ben met computers en dat snel kan. Ook het spuitwerk (met remmiddelen of insecticiden tegen bepaalde insecten) mag ik vaak doen. Vaak maken we het middel samen klaar, omdat de teeltspecialist uit zijn hoofd weet hoeveel we waarvan nodig hebben. Daarna stel ik de gietkraan in. Met computers werken vind ik één van de leukste dingen en ondertussen kan ik meekijken bij de teeltspecialisten hoe zij het gewas beoordelen. Zo leer ik dat zelf ook te doen, zodat ik later zelf teeltspecialist kan worden.”

Waar kun je werken als je deze opleiding hebt gevolgd?

“Met deze opleiding kun je bij bijna alle kwekers aan het werk. Er is veel vraag naar kwekers, dus je zult makkelijk werk vinden. Momenteel werk ik nog bij Kwekerij Baas, maar ik ben niet van plan daar mijn hele leven te blijven werken. Het werk hier is nog best gevarieerd, omdat je van alle planten die daar het hele jaar staan álles moet weten. Daarom zoek ik in de toekomst een bedrijf waar ik mij kan specialiseren op één ding of één gewas.”

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

“Ik heb een aantal leuke Wist-je-datjes over Kwekerij Baas! Wist je dat:

  • Wij gebruik maken van een houtkachel om onze kassen te verwarmen? Zo zijn we niet afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas.
  • Er in het hoogseizoen soms wel 200 uitzendkrachten bij ons werken?
  • Ons buitenveld bestaat uit 7 lagen ‘lava’? Zo kunnen we het water goed verwerken na het water geven of na een regenbui. Er blijven geen plassen liggen, waardoor de grond niet inzakt.”

 

Jelle (BBL, richting Boomteelt Niveau 3)

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Deze opleiding trok mij aan, omdat ik dit werk al een paar jaar op zaterdag deed. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Voordat ik aan deze opleiding begon, heb ik de opleiding Loonwerk gedaan. Dit werk beviel mij niet, omdat ik geen aanspraak had. Dat heb ik nu een stuk meer en ik doe mijn schoolopdrachten met plezier. Als je aan deze opleiding begint, heb je niet veel nodig. Een beetje kennis is altijd makkelijk en het is natuurlijk ook handig als je precies weet wat je wilt. Maar de opleiding is heel breed, dus er is genoeg keuze.”

Wat voor werk doe je?

“Ik werk bij een kwekerij met ook een particuliere verkoop. Ik vind het leuk dat er veel verschillende soorten zijn, zoals heesters, bomen en coniferen. Wij kweken alleen in de volle grond. Omdat we maar tientallen van één soort hoeven te rooien, doen we alles met de hand: van planten tot rooien.”

Wat wil je doen na deze opleiding?

“Ik hoop dat ik ook voor mezelf kan beginnen met een kwekerij in de volle grond en/of containerteelt (potgekweekte planten). Maar voor die tijd wil ik eerst nog blijven werken bij het bedrijf waar ik nu zit en dan rustig en klein beginnen met een eigen kwekerij.”

Heb je nog een leuk weetje?

“Wist je dat de Latijnse namen van planten over de hele wereld bekend zijn?”

 

Ben jij na deze verhalen geïnteresseerd in de opleiding Teelt & technologie? Heb je groene vingers, geen 09.00 tot 17.00 mentaliteit en ben je graag buiten bezig? Kom dan naar de open dag mbo in Zwolle op 23 november of 1 februari! Bekijk hier de data van de open dagen per locatie. De docenten en studenten Teelt & technologie vertellen je dan graag meer over de opleiding!