Studenten Tuin & landschap helpen bij aanleg boomgaard

Studenten van de mbo-opleiding Tuin & landschap uit Zwolle hebben samen met bijna twintig vrijwilligers van Land van Ons in Empe 500 struiken aangeplant voor een nieuwe houtsingel en de boomgaard uitgebreid. Als de struiken en appelbomen komende jaren groter groeien, kunnen er insecten en vogels in gaan huizen.

De struiken zijn op zaterdag 25 februari aangeplant langs de Hommelstraat in Empe. Er is meidoorn, hazelaar, sleedoorn en lijsterbes geplant, waarbij gebruik is gemaakt van een subsidie van de gemeente Brummen. De houtsingel krijgt vorm naast de hoogstamboomgaard van IESSEL cider. Studenten van het Zone.college in Zwolle hebben meegeholpen bij het planten van extra appelbomen in de hoogstamboomgaard van IESSEL cider aan de Hommelstraat. Andere studenten hebben daarnaast onderhoud gepleegd aan houtsingel aan de Weijenbergweg. De studenten vonden het interessant om eens op een andere manier te werken, waarbij ze meer rekening houden met dieren die daar leven.

Bikkels
Adelijne Martin is de coördinator van het vrijwilligersteam dat in Empe actief is: “Het was een hele klus, maar onze bikkels hebben zich ook door de hagel niet laten weerhouden om door te gaan. We zijn heel blij met iedereen die meehelpt. Het geeft ons allemaal ook veel voldoening om zo met je handen in de grond zelf wat bij te dragen aan de natuur. In de toekomst zullen we langs onze percelen in Empe en Voorst meer houtwallen en ook kruidenrijke grasranden gaan aanleggen.”

In 2021 is het betreffende perceel aangekocht door burgercoöperatie Land van Ons, waarin burgers samenwerken om de biodiversiteit in de landbouw te herstellen. Zone.college werkt mee aan het project om studenten praktijkervaring op te laten doen. Bovendien speelt het thema ‘biodiversiteit’  een belangrijke rol in de opleiding.