Super leuke stage op Sicilië

De Enschedese Chloë Kloppenborg (19) is derdejaars mbo-student Bloem & styling. Vorig jaar liep ze samen met een klasgenootje stage in Italië. 

“Wij wilden graag een buitenlandstage doen. Gelukkig biedt Zone.college deze mogelijkheid met ondersteuning van een Erasmusbeurs”, vertelt Chloë.

Super
“Via onze stagebeleider kwamen we in contact met twee Nederlanders die net een bedrijf op Sicilië hadden overgenomen. Er was plek voor ons van april tot juni. Dat bedrijf – SeBAStian Flowers – is gevestigd in the Grand Hotel Timeo in Taormina. Zij verzorgen er de bloemstyling. Wij mochten overal bij helpen. Super leuk.”

Take it easy
De studentes woonden aanvankelijk in een andere plaats. Dit leverde wat problemen op. “Het openbaar vervoer rijdt vaak niet op tijd. We maakten eens een ritje van 40 kilometer, dat 3,5 uur heeft geduurd. Wij aan het stressen. Maar onze collega’s zeiden: ’Take it easy, girls’. Dat was wel wennen. Omdat we niet voor onaangename verrassingen wilden komen te staan, hadden we ons van tevoren trouwens wel ingelezen over de maffia en allerlei vormen van oplichterij.”

Veel werk
Het Italiaanse stagebedrijf loopt goed en soms werkten de dames 9 dagen achter elkaar. “Nee, dat voelde niet zwaar”, vertelt Chloë. “We draaiden volop mee. We maakten boeketten, bogen, bloementaartjes en we assisteerden bij evenementen en bruiloften. Het ene was nog gaver om te doen dan het andere.” De meiden bleven zelfs 3 weken langer. Chloë: “Er was te weinig personeel, dus ze konden ons goed gebruiken.”

Na de buitenlandstage is Chloë freelancer geworden. Ze heeft al diverse projecten gedaan. En later? “Dan wil ik graag een eigen zaak. Of dat in Nederland of in het buitenland zal zijn… Nou, dat weet ik nog niet hoor.”