Teelt inspiratiedag in tuinbouwgebied de Koekoek groot succes!

Op zaterdag 22 april organiseerde de opleiding Teelt & technologie samen met de tuinders van tuinbouwgebied de Koekoek een Teelt inspiratiedag. Het doel van deze dag was om scholieren – die in grote getallen op zaterdagen en in de vakanties werkzaam zijn bij de tuinders – de veelzijdigheid van de dynamische en moderne glastuinbouw te laten zien, en welke baankansen en studierichtingen er binnen deze innovatieve sector mogelijk zijn.

Jacob van den Belt en Bertus Boer

De dag werd georganiseerd bij tuinderij Vahl, waar de GMEC van Zone.college in het middelpunt van de belangstelling stond. Om 13:00 uur kwamen hier ongeveer 60 jonge scholieren samen die ‘s morgens nog werkzaam waren geweest bij de diverse tuinders in de Koekoekspolder.

Na een welkom door docenten Bertus Boer en Gé Verbeek en tuinder Jacob van den Belt werden de scholieren in 5 groepen verdeeld. Deze groepen werden door de aanwezige tuinders en/of hun personeel meegenomen naar een specifieke locatie van tuinderij Vahl.

Aandachtsgebieden:

Teelt

Uitleg in de kas

Groep 1 werd meegenomen naar de kassen. Hier kregen de scholieren uitleg over hoe je komkommers zo goed mogelijk kunt laten groeien en wat hier allemaal bij komt kijken. Denk hierbij vooral aan het klimaat in de kassen. Hoe regelt de tuinder, of zijn personeel, dat het klimaat in de kassen zo optimaal mogelijk is en welke technologische hulpmiddelen gebruikt hij hierbij. Ook de biologische gewasbescherming kwam uitgebreid aan de orde en ook leuke weetjes over de Nederlandse tuinbouw werden benoemd.

​​​​​​

Transport en logistiek

Groep 2 kregen uitleg over transport en logistiek. Hoofdonderwerpen waren hier: hoe loopt de lijn van plukken, sorteren tot in de vrachtwagen. Bij welke temperaturen moet je een komkommer bewaren. Waar gaan die komkommers allemaal naar toe. Welke producten worden in Nederland geteeld etc.

Hoe verwarm je de kas met aardwarmte.

Energie

Groep 3 werd meegenomen naar de aardwarmte bron van tuinderij Vahl. Het idee van aardwarmte is simpel: onder het bedrijf wordt van 1.800 meter diepte, water van ruim 70 graden opgepompt. Met dit warme water worden de kassen verwarmd. Zodra het water is afgekoeld wordt het weer naar dezelfde diepte teruggepompt. Aan deze bron zijn inmiddels meerdere kwekerijen van tuinbouwgebied de Koekoek aangesloten en 35 HA kassen wordt nu met aardwarmte verwarmd. Op deze manier wordt 10 miljoen m3 gas per jaar bespaard!
​​​​​​​
Ook werd hier aandacht geschonken aan de WKK die op veel glastuinbouwbedrijven wordt ingeschakeld als belangrijke bron van energiebehoefte. In een WKK wordt gas omgezet tot elektriciteit, wat de tuinder kan gebruiken in zijn kassen, of kan terug leveren aan het Nederlandse stroomnet. Het bijproduct, warmte en CO2, gebruikt de tuinder om zijn kassen te verwarmen en de plantjes beter te laten groeien.

 

Techniek

De volautomatische sorteerlijn.

Groep 4 verzamelde zich in de sorteerhal bij tuinderij Vahl. Hier werd verteld over de volautomatische sorteerlijn van komkommers. Er worden hier 20.000 komkommers per uur gesorteerd, met behulp van een innovatieve, computergestuurde sorteerlijn, waarbij maar twee werknemers nodig zijn. Diverse robots zorgen voor het op- en omstapelen van diverse kisten pallets etc., terwijl de sorteerlijn met behulp van zuignappen zorgvuldig elke komkommer bij de goede sortering legt. De scholieren werd hier duidelijk dat techniek een zeer belangrijk onderdeel in de moderne kassen is!

HR en administratie

Bij groep 5 werden de scholieren bijgepraat over wat er allemaal op kantoor gebeurd om het bedrijf draaiende te houden. Veel tuinbouwbedrijven zijn zo groot dat er een professionele HR afdeling nodig is om alles goed te regelen en om te zorgen dat er genoeg personeel is. Ook de financiële administratie is een zeer belangrijk onderdeel van deze bedrijven! Daarnaast zie je tegenwoordig dat steeds meer bedrijven actief bezig zijn op sociale media, ook hier werd aandacht aan geschonken.

De barbecueBarbecue

Na elke 10 minuten kwamen de scholieren weer terug bij de GMEC, waar ondertussen de barbecue was aangestoken. Hier konden de scholieren een broodje hamburger en/of worst eten en even iets drinken.

 

Daarna werd er gerouleerd naar een andere groep. Om 14:30 uur had elke scholier elk aandachtsgebied gezien en kwamen ze terug bij de GMEC voor de afsluiting.

 

Kahoot

kahoot

Als afsluiting hielden we een Kahoot-quiz in de GMEC. Tijdens de quiz testen we wat de scholieren deze Teelt inspiratiedag hadden onthouden. De scholieren konden hierbij leuke prijzen winnen, die beschikbaar waren gesteld door de opleiding Teelt & technologie. De scholieren namen enthousiast deel aan de quiz en ze hadden veel opgestoken tijdens deze dag, want de vragen werden erg goed gemaakt!

 

 

Evaluatie

Om 15:00 uur vertrokken de scholieren naar huis en evalueerden de aanwezige tuinders, medewerkers en docenten de dag. Conclusie: het was een zeer geslaagde dag. De tuinders en hun medewerkers keken terug op een leuke dag waarbij ze op een ontspannen manier hun zoektocht naar nieuw, geschoold, personeel bij de scholieren, die nog aan het begin van hun studiekeuze staan, onder de aandacht konden brengen. Ook werd er enthousiast gereageerd op het voorstel van de ondernemers om deze Teelt inspiratiedag een jaarlijks vervolg te geven.