"Tijgers en olifanten, die vind ik fantastisch"

Joanne van Wijhe fietst elke dag de spoorbrug over van Deventer naar Twello. Daar heeft ze een goede reden voor: “Ik wil graag werken in de dierverzorging.”

“Ik heb niet zoveel met gezelschapsdieren,  ik heb liever wilde dieren”, vertelt Joanne (15). “Tijgers en olifanten, die vind ik fantastisch! Het liefst zou ik dieren verzorgen in hun natuurlijke omgeving.” Zoals de Oostvaardersplassen? “Ja, dat zou goed kunnen. Maar nog liever in het buitenland, in Nieuw-Zeeland of Afrika. Nieuw-Zeeland ken ik alleen van films, in Afrika ben ik geweest: met het Oeganda-project van onze school.”

Vakmanschapsroute

“Toen ik hier voor het vmbo koos, wist ik dat de Vakmanschapsroute mogelijk was. De Kaderberoepsgerichte leerweg was voor mij te lastig, dus doe ik deze route. Zo verlies ik geen jaren en kan ik straks een vervolgopleiding op niveau 3 doen en misschien wel niveau 4. Dat laatste hoeft niet, maar ik ga het wel proberen. De Vakmanschapsroute is voor mij een goede opleiding. Eigenlijk vind ik alle richtingen wel leuk. Ik doe hier veel kennis op, waar ik straks weer wat aan heb bij mijn vervolgopleiding.”

Tussen de koeien

Joanne loopt elke week een dag stage. “Ik heb vorig jaar in een dierenwinkel en op een biologische boerderij stage gelopen. Vooral op de boerderij vond ik het leuk, de hele dag tussen de koeien. Je mag zelf een stageplek zoeken. Ik ga dit schooljaar stagelopen op een kinderboerderij.”