Tuintje van Jansen kleurt binnenstad Deventer duurzaam

De anders zo kalme Roggestraat in Deventer werd onlangs gevuld met de enthousiaste vrolijkheid van een groep omgevingverbeteraars met bloeiende flora als gemene deler. Een unieke samenwerking van onderwijs, wetenschap en ondernemers op initiatief van een familie met een missie resulteerde in het verwijderen van stenen waarvoor specifieke beplanting voor in de plaats kwam.

De stadstuintjes die de naam ‘Tuintje van Jansen’ kregen doen meer dan alleen het aanzicht in een straat opfleuren. ‘Een geveltuin met bloemen in alle seizoenen en klimpanten zoals de clematis die het hier goed zal doen, levert al gauw 100 liter water per vierkante meter op dat de bodem weer invloeit. Daarnaast helpen we tientallen insecten terug het straatbeeld in’, vertelt Jort Kooistra van See Company.

Met deze vier tuintjes is ongeveer 2 vierkante schaduwminnende beplanting aangebracht aangezien deze kant van de straat zich op het noorden bevindt. Daardoor is de impact op het afvangen van fijnstof weliwaar minimaal, maar het aanbrengen van compost bergt veel koolstof in de bodem. Dat komt beschikbaar voor de planten die op hun beurt het bodemleven weer tot bloei brengt. Zo helpen alle kleine beetjes dus daadwerkelijk, het is een domino-effect van positieve veranderingen.

Volgens docent Eelke Wiersema van Zone.college in Zwolle is het van belang dat het microklimaat van de directe omgeving bepalend is voor de planten die je aanbrengt om de opbrengst te maximaliseren. ‘De warmteproductie van direct zonlicht op een straat wordt verminderd als de zonzijde wordt beplant en dat moeten uiteraard wel planten zijn die goed gedijen in dat klimaat. Zij hebben dan weer een enorme impact op hittestress in binnensteden. De oplossing is terug te vinden in natuur en wat natuurlijk is’, licht Wiersema verder toe.

Wat een paar maanden gelden begon met een familie die de overleden Deventerse kunstschilder Dick Jansen wilde eren met een ‘In Memoriam Expositie’ groeide uit tot een praktisch eerbetoon aan de hem zo geliefde natuur. ‘Het is bijzonder mooi om de kwekelingen van het Zone.college samen met hun opleiders te bezig te zien voor een betere omgeving en het is helemaal fantastisch om te weten dat de wetenschappers van See Company exact kunnen aangeven wat de opbrengst is van elke centimeter groen. Ik denk dat iedereen zich wel bewust is van het positieve effect van groen, maar om het in berekingen terug te kunnen zien, geeft een extra dimensie aan wat je bijdraagt met iets dat de boel ook nog eens opfleurt. Wie wil dat nou niet?’, vraagt initiatiefneemster Alinda Jansen zich hardop af, ‘Onze familie is enorm trots dat de schilderijen van zo’n groot natuurliefhebber nu een echt groene stempel drukken op de Deventer binnenstad’.

Het eerste tuintje van Jansen is wat de familie Jansen betreft de aftrap van een groter plan om meerdere ‘tuintjes van Jansen’ aan te brengen. Alinda geeft aan dat het alleen groter kan worden aangepakt met de steun van de Gemeente Deventer en het maken van deze tuintjes hebben het gesprek met de Gemeente Deventer geopend. ‘Wordt vervolgd!’, zegt ze.