Tweede Kamerlid Soepboer verkent onderwijsinnovaties in Almelo

Tweede Kamerlid Aant Jelle Soepboer (NSC) bracht vandaag een bezoek aan twee onderwijsinstellingen in Almelo: Zone.college en het Alma College. Tijdens het werkbezoek maakte hij uitgebreid kennis met de ontwikkelingen binnen het groene onderwijs en het Sterk Techniek Onderwijs (STO) in de regio Twente.

Met het actieve programma heeft Soepboer zelf kunnen horen en ervaren hoe nauw onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid in de regio Twente samenwerken. Soepboer: ‘Het is mooi om te zien dat scholen zich bewust zijn van hun positie in de maatschappij. En dat ze van pionieren naar samenwerken gaat. Niet alleen tussen scholen onderling, maar ook met het bedrijfsleven. En ik denk dat dat is zoals het hoort.’

Tijdens zijn bezoek werden verschillende belangrijke aspecten van praktijk-rijk groen onderwijs en techniekonderwijs onder de loep genomen. Zo ging Soepboer op het speciale Zone.paviljoen bij Zone.college met docenten en studenten in gesprek over alle mogelijkheden en ervaringen van praktijk-rijk leren binnen het groene onderwijs.

Samenwerking in het nieuwe Technolab
In het Technolab van STO Almelo e.o. bij het Alma College kreeg Soepboer een helder beeld van techniekonderwijs en de samenwerking hierin met het basisonderwijs. Soepboer werd ook bijgepraat over de uitgangspunten en doelen van STO, een gezamenlijk initiatief van het vmbo, mbo en bedrijfsleven. STO is gericht op het interesseren en voorbereiden van toekomstige vakmensen op diverse technische beroepen.

House of Skills
Een hoogtepunt van het bezoek was de kennismaking met het House of Skills, een uniek samenwerkingsverband tussen Zone.college, het ROC van Twente, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente. Leerlingen, studenten, werkenden en zij-instromers worden hier ondergedompeld in de procestechniek, met praktijkgerichte en realistische leerervaringen.

Duurzaamheidsinitiatief
Het werkbezoek werd afgesloten bij Zone.college Almelo in de groene Praktijkvleugel. Daar bracht Soepboer een bezoek aan de studio van Zone.radio, waar radio wordt gemaakt voor en door leerlingen. Soepboer was onder de indruk van de multimediale educatieve mogelijkheden die de school biedt en van de betrokkenheid van leerlingen bij de productie van radioprogramma’s.

Ook nam hij een kijkje bij de Doorgeefhoek, een initiatief binnen Zone.college Almelo dat zich richt op het hergebruiken van materialen, zoals kleding en schoolspullen. Met de Doorgeefhoek (voor en door leerlingen) geeft de school concreet invulling aan de thema’s duurzaamheid en milieubewustzijn. Soepboer was enthousiast over het werkbezoek. ‘Ik heb een mooie dag gehad!’