Uitwisselingsproject: een week vol met ervaringen en nieuwe mensen

Afgelopen november was het zo ver: het uitwisselingsproject met scholen uit Finland, Portugal en Slowakije, voorbereid door onze eigen leerlingen van Het Groene Lyceum. Het doel van het project was om elkaars cultuur en landen beter te leren kennen, en dat is gelukt! De uitwisselingsweek was een enorm succes, waar we met een warm gevoel op terugkijken. Ook Rick Pennings – een van onze leerlingen – is erg tevreden en deelt zijn ervaringen.

 

“Een week vol met ervaringen en nieuwe mensen”

 

“Tijdens de week van 5 tot 9 november, waren er veel nieuwe gezichten binnen de school te zien. Dit waren buitenlandse studenten uit Slowakije, Finland en Portugal. Ze waren bij ons op school voor het tweejarige internationale uitwisselingsproject ‘How to be a youngster in the 21st century’. Met dit project hoopten we de uitwisselingsstudenten, hun cultuur en het land waar ze vandaan komen beter te leren kennen. En natuurlijk ook dat zij de Nederlandse cultuur beter zouden begrijpen. De studenten overnachtten de hele week bij een aantal gezinnen van de leerlingen van 4L1, 5L1 en 6L1 en blijven daar de maandagavond ook eten.

 

De week startte maandagmiddag met de aankomst van de Slowaakse en Portugese studenten op het station van Doetinchem. Een paar uur later kwamen ook de studenten en docenten van Finland aan op station Doetinchem. Zij werden ontvangen door de gastgezinnen op het station en konden mee naar het huis van het gastgezin. Dinsdags werd er in de kantine een toespraak gehouden door de directeur meneer Vijn en mevrouw Overbeek als coördinator van het uitwisselingsproject. Hierna werden er rondleidingen gehouden en een kennismakingsspel gespeeld. Voordat we gingen lunchen werd er een video afgespeeld waarin de opdracht werd uitgelegd. De opdracht van deze week was; maak een samenvattende vlog tijdens deze week. Daarna hebben we met zijn alle geluncht. En ’s middags hebben we het Openluchtmuseum in Arnhem bezocht.

 

De volgende dag zijn we een dagje uit geweest naar Amsterdam, waarbij de grachtentocht en het rijksmuseum niet mochten ontbreken. Donderdag hebben we samen met de uitwisselingsstudenten op een tandem gefietst. We zijn naar verschillende excursies gefietst; een pluimveehouderij, een molen en de Koekendaal. Donderdagmiddag hebben we de opgenomen video’s bewerkt tot een mooie vlog. Tegen een uur of vijf was het tijd voor het stampottenbuffet. Voor het avondprogramma waren alle ouders van de studenten uit 4L1 en de gastgezinnen uit 5L1 en 6L1 uitgenodigd. Tijdens deze avond werden de vlogs getoond en presenteerden de buitenlandse studenten en hun docenten hun land en regio. Ten slotte mochten alle deelnemende studenten een ‘certificaat van deelname’ ontvangen. De volgende dag vertrokken de Finnen al vroeg naar huis. De Slowaakse en Portugese studenten én docenten volgden eerst nog een les dier. En zij vertrokken ’s middags ook vanaf station Doetinchem.

 

Ikzelf hoop graag in maart voor een midweek naar Slowakije te vertrekken voor de uitwisseling. Door de afgelopen week ben ik nog enthousiaster geworden om naar Slowakije te gaan. Ik wil vooral naar Slowakije om de studenten terug te zien en natuurlijk om te kijken hoe het er daar allemaal aan toe gaat. Ook nu ik al een deel van het programma weet, kan ik niet wachten om te gaan. Maar mocht ik om wat voor reden niet mee kunnen, dan kan ik me ook verheugen om mijn Finse uitwisselingsstudent weer op te zoeken.”

 

Rick Pennings, student Het Groene Lyceum van Zone.college Doetinchem, leerjaar 4