Uniek klimaatplein in Almelo

Sinds kort is Zone.college Almelo drie bijzondere leslokalen rijker. Op het schoolterrein zijn namelijk drie units geplaatst op en rond het zogenaamde ‘Klimaatplein’. Onder meer studenten Tuin & landschap volgen hier nu theorielessen en werken aan het onderhoud van het plein. Het project is een mooi voorbeeld van het praktijk-rijk opleiden binnen Zone.college.  

Bij het ontwerp en de aanleg zijn de studenten Tuin & landschap ook betrokken. Centraal in het ontwerp stond aandacht voor circulair gebruik van materialen, natuurlijke uitstraling met gebruik natuurlijke producten, paden naar de units en het aansluiten op de dierenweide.  De volgende stap: de realisatie van het ontwerp. Allereerst werd de basis van het ontwerp uitgezet op het terrein, zodat duidelijk werd waar onder andere de paden, beplantingsvakken en dierenverblijven moesten komen. Vervolgens moest er grondwerk gedaan worden ter voorbereiding op de bestrating en halfverharding (Achterhoeks padvast).

“Wow!”
De studenten vinden het leuk en leerzaam om met elkaar deze werkzaamheden te verrichten. Student Tom vertelt: “Wow, ik mocht op de minishovel. Dat was mooi, want op mijn BPV mag ik dat nog niet. Nu ik geoefend heb mag het misschien een volgende keer wel.”

Wat gaat er verder nog gebeuren?
Hoewel er al heel wat is gedaan, is er nog genoeg te doen. Zo gaan de studenten verder met het aanbrengen van de (half)verhardingen met Achterhoeks padvast. Ook wordt er een ‘klimboom’ geplaatst, moet er op de daken van de units regenwater opgevangen gaan worden en worden de beplantingsvakken ingepland. Alles met als doel om voor de studenten een mooie omgeving te realiseren waar ze graag zijn tijdens pauzes, tussenuren en op weg naar de units. ​​​​​​​

Keuzedelen
Het dak van het Tiny Office op het Klimaatplein is inmiddels vergroend met sedum. Dit hebben studenten van het keuzedeel ‘Dak- en Gevelgroen’ in samenwerking met de Koninklijke Ginkel Groep gerealiseerd. En tijdens het keuzedeel Technisch Werken hebben studenten een zitelement gemetseld van hergebruikte vrijgekomen 50×50 tegels (in het kader van duurzaamheid). Kortom, praktijk-rijk leren zorgt voor mooie leerervaringen voor de studenten op ons schoolterrein.

Benieuwd naar het Klimaatplein? Kom dan gerust een kijkje nemen!