Van graan tot brood: Nathan leert het ambacht stap voor stap

Nathan zit in leerjaar 4 van het VMR en volgt de opleiding Voeding & Technologie. Via een oud-docent kwam hij met de opleiding in contact. Dat bleek een goede keuze, want Nathan leert het liefst door te doen.

Hij loopt stage op twee bijzondere plekken: twee dagen per week bij Bakkerij Holland, op de glutenvrije afdeling, en één dag bij molen De Lelie in Ommen. Daar maakt hij kennis met verschillende kanten van het vak. “Bij de bakker help ik met het maken en lossen van broden,” vertelt hij. “Bij de molen mag ik de molen zelf aanzetten en meel malen. Daarna pakken we het meel in.” Wat Nathan het leukste vindt aan zijn stage, is dat hij met ambachtelijk werk bezig is. Hij heeft al veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je brood bakt. Op zijn vorige stage mocht hij zelfs zelf graan malen en dat meenemen naar de bakker om er brood van te bakken – een ervaring waar hij met plezier op terugkijkt.

Soms vindt Nathan het lastig om aan opdrachten te beginnen, maar gelukkig krijgt hij hulp van zijn stagebegeleider en coach. Op school leert hij vakken als Nederlands en rekenen, maar in de praktijk leert hij hoe het echt werkt. Dat spreekt hem veel meer aan. Aan het eind van zijn opleiding hoopt hij zelfstandig graan te kunnen malen en brood te bakken. De vakmanschapsroute past goed bij leerlingen zoals Nathan. In deze route leer je niet alleen uit boeken, maar vooral door te doen. Je werkt veel in de praktijk en ontdekt waar je talent ligt.

Wil je meer informatie over de Vakmanschapsroute? Klik hier!


Ontdek de Vakmanschapsroute tijdens de open dag op 6 november! Meld je aan