Zone.college investeert in zoektocht naar jonge agrariërs

Samen met arbeidsbureau ABEOS en agrarische bedrijven uit de regio Oost-Overijssel steken wij een bedrag van 3 miljoen euro in een vierjarig onderwijsprogramma. Met dit programma proberen wij om vmbo’ers weer enthousiast te krijgen voor de landbouw. Het bedrag wordt deels gesubsidieerd vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wij willen met het programma honderden gemotiveerde loonwerkers, veehouders en akkerbouwers opleveren.

 

Vraag en aanbod

Gerben Kleine Haar, projectleider, vertelt: “Meestal leveren we elk jaar rond de 30 afgestudeerden af. In totaal hebben we op onze scholen in Oost-Overijssel 170 leerlingen, verdeeld over 3 leerjaren. Dat zijn er niet veel.” En dat terwijl uitzendbureau ABEOS elk jaar zeker 50 tot 60 fte’s heeft open staan. We hebben dus snel meer en nieuwe landbouwers nodig! Gerben vervolgt: “Na 4 jaar moet het onderwijsprogramma ingeburgerd zijn en onze vaste werkwijze zijn.”

 

Educating People fort he Future of Smart Farming

Met het project vergroten wij de rol van agrarische bedrijven binnen het onderwijs. Dit zijn bedrijven die meebetalen aan het nieuwe project met als doel om mbo’ers meer buiten de school aan de slag te laten gaan. Astrid Sportel, docente Veehouderij: “Dat gebeurt nu alleen tijdens stages. De meeste mbo-studenten zijn wekelijks ongeveer 1,5 dag buiten ‘de deur’ aan het werk. En die hoeveelheid tijd neemt flink toe.”

Agrarische bedrijven

Naast ABEOS dragen vele andere partijen bij aan het project. Dit zijn loon- en grondverzetbedrijf Gebroeders Poppink uit Daarle en Reutum, varkenshouderij Bruns uit Saasveld en melkveehouderij Scholten Linde uit Hezingen. Ook accountantskantoor Countus uit Almelo, veevoeder ForFarmers en melkrobotproducent Lely leveren een belangrijke bijdrage. “Het accountantskantoor neemt studenten op sleeptouw vanwege de economische lading van het vak, want je krijgt met cijfers te maken als je zelf een boerenbedrijf runt. Al zijn dat vaak leerlingen van de hogere niveaus van het mbo die bij Countus een kijkje nemen. Daarom richten wij ons niet alleen puur en alleen op eigen vmbo-leerlingen die kader of basis volgen. Ook iemand die de theoretische leerweg volgt, heeft voldoende baankansen in dit vakgebied.”

 

Smart Farming

Meer voor de hand liggend is de deelname van Gebroeders Poppink. Het project focust namelijk deels op een stuk ‘smart farming’, omdat boerenbedrijven ook moderniseren. Steeds meer bedrijven gebruiken bijvoorbeeld drones, melkrobots en precisie landbouw, maar stellen ook doelen met betrekking tot het klimaat en luchtverontreiniging. Bij Poppink volgen studenten ondertussen al les, waarbij ze werken met onder andere drones.

Niet alleen maar vuile handen

Volgens Gerben en Astrid is het werken in de landbouw meer dan vuile handen en soppende laarzen: “Natuurlijk horen die onderdelen erbij, maar tegenwoordig zit je al lang niet meer alleen op de trekker. Een loonwerker mag wat ons betreft best iets weten van de veehouderij. Dat zijn bedrijven waar je over de vloer komt. Ook die bedrijven zitten te springen om breed opgeleide mensen.”

Bron: Tubantia

 

Ben je benieuwd naar onze agrarische opleidingen? Kom naar de open dagen!