Zwolse studenten maakten Diezerhoven stukkie groener

Alleen maar tegels en klinkers is zó 1953. Het studentenbedrijf Green Projects uit Zwolle ging  afgelopen vrijdag en zaterdag op pad om de straat Diezerhoven een stuk groener te maken. Dat deden ze samen met bewoners, vanwege de vrijwilligersactie NLDoet. 

 

Het gaat om ‘schaduwbeplanting’ voor geveltuintjes. Klein planten. Bloembollen ook.  Denk aan lavendel, rode zonnehoed. Dat werk, vertelt een van de studenten, Wilbert van Weeghel (17). Ze volgen een opleiding bij Zone.college (voorheen AOC De Groene Welle) en pakken de straat aan in overleg met de gemeente Zwolle. Vandaag, vrijdag, zijn er voorbereidende werkzaamheden. Ze halen onder meer tegels weg. De studenten zijn tussen de 17 en 19 jaar.

Geen bomen

Zaterdag vanaf 10.00 uur gingen de planten de grond in. Geen bomen of grote struiken, legt Wilbert uit. ,,We werden benaderd door een buurtbewoner of we mee wilden helpen bij het vergroenen. Dus we hebben dat in een werkgroep helemaal voorbereid.’’

Zaterdag deden 22 van de 30 huishoudens mee aan de actie. Da’s in het kader van NLDoet. ,,We hebben folders gemaakt en die rondgedeeld in de buurt. Bewoners mochten zelf aangeven welke beplanting ze mooi vinden. Op basis daarvan hebben we de inrichting bepaald.’’

Zwolle wil een groene stad worden, weet Wilbert. ,,Daarom kwam de wethouder ook kijken.’’ Bij het uitzoeken van planten is ook gelet op diversiteit, zodat bijen en andere insecten ermee uit de voeten kunnen, legt hij uit.

Bron: De Stentor