Veelgestelde vragen over Het Groene Lyceum Zwolle

Tijdens de online voorlichtingen over Het Groene Lyceum Zwolle hebben we veel verteld over ons onderwijs, de begeleiding, vakken en sfeer. De aanvullende vragen beantwoorden we hier graag voor je. Daarnaast nodigen we je natuurlijk van harte uit voor onze open dag op donderdag 26 januari 2023. 

Mijn dochter heeft een mavo/havo advies. Kan zij naar het Groene Lyceum?
Ja, dat kan. Leerlingen die tl/havo of mavo/havo advies krijgen, zijn welkom op Het Groene Lyceum. De route duurt zes jaar, maar zou eerder kunnen worden afgerond. Door persoonlijke aandacht en eventueel maatwerk wordt gezorgd voor de beste aansluiting richting het hbo.

Hoe zijn de begeleidingsmogelijkheden bij dyslexie?
Goed. Alle leerlingen met dyslexie krijgen standaard extra tijd en kunnen werken met verklanking tijdens toetsen. We werken met Readspeaker. Indien er meer zaken nodig zijn, wordt daarnaar gekeken.

Komt de informatie van de voorlichtingsavond ook nog op de site te staan?
Ja, maar niet alles wat er is verteld. De informatiegids van het Groene Lyceum staat er op, maar als er behoefte is aan meer informatie, neem dan contact met ons op.

Is GL- of TL-niveau hoog genoeg of adviseer je dan vmbo?
Om naar Het Groene Lyceum te gaan is minimaal tl/havo vereist. Als er een GL- of TL-advies is, kunnen leerlingen instromen in ons reguliere vmbo.

Krijg je een havodiploma?
Nee, we hebben geen havolicentie, dus de studenten krijgen geen havodiploma. Ze krijgen twee diploma’s: een tl-diploma en diploma mbo4 Manager Retail. Dit sluit uitstekend aan op het hbo.

Hoe is de communicatie naar/met de ouders?
De klassen hebben twee mentoren die goed bereikbaar zijn via de telefoon (receptie) en de mail. Contact opnemen mag altijd! Daarnaast hebben we per periode een mentorspreekavond en een docentenspreekavond.

Kunnen jullie iets vertellen over de hoeveelheid toetsen/so’s per week? Is er een beperking?
Er is geen harde beperking, maar in overleg kijken we wel naar de belasting per week. Als een klas ineens drie toetsen op een dag heeft, is dat erg veel. Het kan wel voorkomen dat er soms drukke weken zijn, maar in overleg is het verschuiven van toetsen zeker mogelijk.

Heeft de klas van Het Groene Lyceum ook contact met leerlingen van andere klassen? Werken ze samen in bepaalde vakken of hebben ze voornamelijk contact met de eigen klas?
In de pauzes uiteraard wel en tijdens de praktijklessen zijn er gemengde klassen. De rest van de vakken volgen alle klassen met hun eigen groep. Tijdens buitenactiviteiten, zoals sportdagen, uitjes voor een bepaald vak of andere activiteiten op school, is er vaak sprake van een mix van klassen.

De praktijk beslaat een groot deel van de opleiding. Hoe zijn de ervaringen van leerlingen naar een ’theoretisch’ hbo? Wordt dit bijvoorbeeld ervaren als een grote overgang?
Het gaat erg goed. Maaike (mentor klas 4/5) heeft veel contact met alumni (oud-leerlingen) en zij geven aan dat de manier van werken in met name de bovenbouw ze goed heeft voorbereid op het hbo. Met name de combinatie van denken (theoretisch kader op havoniveau of hoger) en ervaring in stage (mbo-gedeelte) helpen mee. Daarnaast zijn de planningsvaardigheden erg goed en geven alumni aan klasgenoten op weg te helpen. De geluiden zijn dus positief.

Zijn er wel gewone leerboeken? Of is alles met name digitaal?
Beiden wordt gebruikt. We werken allemaal met een eigen device (leerlingen ook), dus er wordt veel digitaal gewerkt. Maar, er zijn ook vakken die nog steeds veel met boeken werken. Vaak wordt aan een leerling gevraagd waar de voorkeur ligt.

Hoeveel leerlingen zitten in een klaslokaal?
Het ideale streven is maximaal 25, maar dat lukt niet altijd. Soms wordt de klas groter, omdat een leerling vanuit GL bijvoorbeeld op kan stromen (die ruimte hebben we bij 25 leerlingen dan nog over).

Heb je als ouders ook inzicht in de cijfers die gehaald worden van je kind?
Ja, alles is te volgen in Magister. Daar staan cijfers, maar kan ook de absentie worden bijgehouden.

Is het Nederlands ook echt havoniveau, zodat er voldoende niveau is om een hbo-proefschrift te schrijven?
Ja, zelfs hoger dan dat. Naast de lessen wordt er ook aandacht besteed aan verslaglegging en zijn er contacten met bijvoorbeeld Windesheim over hoe zij willen zien dat studenten een verslag opbouwen.

Wat is een zorgklas?
Dat zijn de zogenaamde ABC-klassen. Dit zijn kleine klassen met leerlingen met leerachterstanden en/of sociaal-emotionele problematiek. Dit wordt aangegeven via de basisschool. Bij Het Groene Lyceum is hier geen sprake van. Dit zijn reguliere klassen.

Onze dochter vindt sport ook belangrijk. Hoeveel uren gymles hebben de leerlingen van het Groene Lyceum?
Drie uur per week

Later instromen is niet mogelijk, toch? Dus altijd starten in klas 1?
Het is zeker niet wenselijk, maar het kan wel, want het gebeurt wel eens in klas 2 en met een uitzondering in klas 3. Omdat er in klas 3 al deels examen wordt gedaan, is het lastig om dat niveau te halen. Maar, in overleg kunnen we altijd kijken wat de mogelijkheden zijn.

Wat voor stages moet je aan denken vanaf leerjaar 4?
Dat kan van alles zijn, mits het valt onder Manager Retail. Dit kan uiteenlopend zijn van Kruidvat, een supermarkt, een dierenspeciaalzaak, de Tuinland, een kledingwinkel, de ANWB, computerwinkel (ICT), enzovoorts. Er moet sprake zijn van een stage waar iets wordt verkocht. Het hoeft dus niet perse groen te zijn.

Kun je bij Het Groene Lyceum kiezen of je met planten of met dieren kan werken of is dat allebei?
In de onderbouw maak je kennis met alle groene vakken, dus plant/groen, dier, voeding en bloem. Je krijgt per periode een ander groenvak. Zo maak je kennis met alle aspecten van de groene wereld.

Is Het Groene Lyceum ook gunstig voor havo/vwo advies?
Wanneer je graag een combinatie wil van denken en doen, is het Groene Lyceum heel geschikt. Je krijgt les op havoniveau, maar krijgt ook praktijk. De combinatie maakt het afwisselend. Als er sprake is van een kind dat het liefst alleen in de boeken zit, zijn andere scholen wellicht een betere optie.

Worden kinderen uit dezelfde plaats bij elkaar in de klas gezet?
Als de kinderen naar Het Groene Lyceum gaan, is die kans groot, omdat er vaak sprake is van één eersteklas Groene Lyceum. Gaat een kind naar het vmbo, wordt er wel naar gekeken, maar kunnen we geen garantie geven.

Wat voor dieren zijn er op school?
We hebben van alles! Van knaagdieren (muizen, ratten, konijnen, cavia’s) tot spinnen en slangen. Ook hebben we veel verschillende soorten vogels (parkieten, papegaaien). We maken gebruik van de manege in Zwolle-Zuid waar lessen worden gegeven over paardenhouderij en je dus met paarden mag werken. Ook zijn er regelmatig uitjes naar een boerderij met bijvoorbeeld koeien of varkens.

Hoe is de verhouding jongens/meisjes in de klas?
Dat verschilt natuurlijk per jaar, maar het Zone.college is populair bij zowel jongens als meisjes. Echte jongens- of meidenklassen hebben we niet.

Ik heb een gymnasiumadvies en wil graag dierenarts worden. Is Het Groene Lyceum dan een goede keus?
Als je het liefst alleen maar in boeken zit, is een andere school wellicht een betere keuze. Als er wordt gekozen voor een combinatie van denken en doen, dan is Het Groene Lyceum zeker een optie. Na het behalen van de opleiding kun je bijvoorbeeld je propedeuse halen op het hbo en daarna alsnog naar de universiteit. Als er twijfel is wat verstandig is, neem dan contact met een van ons op! We kunnen altijd de mogelijkheden bespreken.

Hebben de opdrachten binnen de uren projecten alleen betrekking op de school of is ook buitenschools?
De meeste opdrachten worden uitgevoerd rondom de school en zijn ook voor de school bedoeld. Denk aan de prullenbakken, kranen en tribune in de kantine. De leerlingen zijn er voor de school mee bezig.

Kunnen ze ook stoppen na klas 4?
Na klas vier heb je je diploma vmbo. Je kunt dan dus naar een andere mbo-opleiding als je dat wilt.

Hoe heet het mbo diploma dat je krijgt?
Je krijgt een diploma ‘Manager Retail’.

Kennen jullie ook een leerlingenstop?
Vooralsnog niet. In het verleden is het gelukkig niet nodig geweest. Maar, we willen de kleinschaligheid en de persoonlijke aandacht wel graag behouden. Dat vinden wij heel belangrijk. Als het zou betekenen dat we ineens enorm gaan groeien, moeten we kijken of we alle leerlingen dan goed kunnen plaatsen.

Kan er ook hulp worden aangeboden om te helpen voor plannen?
Tijdens de opstartlessen wordt er door de begeleidende docent aandacht besteed aan plannen van bijvoorbeeld huiswerk of toetsen. Daarnaast besteedt de mentor er tijdens de mentorlessen ook aandacht aan.

Kun je ook met het mbo-diploma aan de slag? En waar?
In principe wel, maar Het Groene Lyceum is vooral bedoeld om leerlingen door te laten stromen naar het hbo. De opleiding Manager Retail is zo minimaal mogelijk (voldoet uiteraard wel aan alle wettelijke eisen), dus het is niet de bedoeling om daarna te gaan werken. Studenten die de reguliere opleiding Manager Retail doen, hebben veel meer ervaring en vaardigheden geleerd. Dit is anders bij Het Groene Lyceum.

Welk niveau-advies moet je hebben om toegelaten te worden? Mavo kan dus niet?
Je moet minimaal tl/havo hebben. Indien er een mavoadvies is, kan de reguliere vmbo-route worden gevolgd.

Hoeveel (ongeveer) studenten stromen door naar het mbo en hoeveel naar het hbo?
Dat is lastig precies te zeggen. De meeste leerlingen stromen door naar het hbo en een enkeling kiest er alsnog voor om na Het Groene Lyceum naar het mbo te gaan.