AI-minister Nova in gesprek met medewerkers en studenten

Op 1 juli sloot Zone.college de landelijke ‘Maand van AI in het onderwijs’ af met een inspirerende dag over de toepassingen van Kunstmatige Intelligentie in het groene onderwijs. Een bijzondere gast op deze dag was minister Nova, de “Minister van transformatie uit 2040”: een avatar via openAI gekoppeld aan de rijke digitale kennisbank van de Wageningen Universiteit.

Rick Schonewille, medeorganisator en beleidsadviseur onderwijs en technologie bij Zone.college: ‘Minister Nova was deze dag dé katalysator om met elkaar het gesprek aan te gaan. Ze laat zien hoe je AI op een mooie manier kunt inzetten in het onderwijs. De kennis die Nova deelt, komt uit gecertificeerde, wetenschappelijke bronnen. Heel waardevol. Daarnaast brengt Minister Nova de antwoorden ook direct in begrijpelijke taal.’

Coachende rol

Minister Nova speelde een rol bij de gesprekken tussen collega’s en beantwoordde vragen als ‘hoe kan AI onze docenten helpen bij het verlagen van de werkdruk?’ en ‘moeten docenten nog digitaal vaardig, of juist AI-vaardig zijn?’ Rick: ‘Hier zie je dat de menselijke kant niet uit het oog wordt verloren. De rol van docent verandert wel steeds meer. De docent in de vorm van coach gaat krijgt steeds meer de overhand.’ In de middag ging Minister Nova in gesprek met leerlingen en studenten. Rick: ‘Het was mooi om te zien dat studenten zelf de conclusie trokken dat je toch wel over voldoende kennis moet beschikken om de antwoorden van een AI-model op waarde te kunnen schatten’.

Vanzelfsprekend
Met het bezoek van Minister nova wil Zone.college collega’s inspireren en kennis laten maken met de (on)mogelijkheden van AI in het onderwijs. Rick: ‘De techniek ontwikkelt zich razendsnel. We willen onze studenten en leerlingen hierin meenemen. Voor hen zal het steeds vanzelfsprekender worden om met AI om te gaan.’ Ook komend schooljaar zullen we technologie in het onderwijs op de agenda zetten. En ongetwijfeld wordt in juni 2025  ‘De maand van AI in het onderwijs’ weer herhaald.