Anne Nieuwenhuis student Voeding & voorlichting start 'mini onderneming'

De achttien jarige Anne Nieuwenhuis uit Borculo is student Voeding & voorlichting van Zone.college in Almelo. Het is het laatste jaar van haar opleiding, samen met haar klasgenoten is ze druk bezig met een geweldig afstudeerproject. Het project hield het volgende in: Start een ‘mini onderneming’ volledig gericht op voeding.

Hiervoor werden studenten ingedeeld in groepjes. Deze groepjes zijn zorgvuldig ingericht op individuele kwaliteiten en eigenschappen zodat er een ijzersterk team binnen de onderneming ontstaat. De onderneming heeft, net zoals in het echt, verschillende functies die over de studenten zijn verdeeld zoals een directie en iemand die de financiën beheerd. Ze hebben daarnaast een productieteam en iemand die de marketing regelt.

Bitterballen
De naam van de onderneming is The Incrediballs. De naam is ontstaan tijdens een stevige brainstormsessie. Er waren al heel veel verschillende namen voorbij gekomen toen opeens een groepsgenoot “The Incrediballs!” riep. “Ja!” Riepen we met zijn allen, “dit is dé naam!”. ‘Incredi’ is afgeleid van incredible wat ongelooflijk betekent. “Dat is precies wat we willen uitstralen omdat onze “balls” zo ongelofelijk lekker zijn door de speciale vegetarische vulling.

Vegetarische vulling
Want dat is waar de onderneming zich op richt; Vegetarische, ambachtelijke bitterballen met een bijzondere vulling. Zo ontwikkelen en verkopen ze groente bitterballen bestaande uit champignon, broccoli en paprika. Een Oosterse bitterbal bestaande uit bami/nasi groenten (denk hierbij aan een soort loempia) en een Italiaans kaassoufflétje.

Voedselveiligheid
Naast eerder genoemde functies zijn er ook nog de QA (quality assurance), QC (quality control) en voedingsvoorlichter. QA en QC houden zich bezig met de constante kwaliteit en voedselveiligheid in het productieproces en de kwaliteit en voedselveiligheid van het product. De voedingsvoorlichter is er, om mensen informatie over de voeding te geven. Iets waar mensen tegenwoordig vaak op zoek naar zijn. De voorlichter berekent onder andere de voedingswaarde en de allergenen. Daarnaast houdt de voorlichter zich bezig met de gezondheid van het product en die van de consument. Zelf heeft Anne de functies marketing en voedingsvoorlichter. Zo is ze bijvoorbeeld naar een middelbare school geweest om daar voorlichtingen te geven aan de leerlingen over haar onderneming, het product en gezonde voeding in het algemeen.

Toekomst na afstuderen
Ook al is het een ‘verplichte’ onderneming vanuit school toch is Anne blij met deze mogelijkheid. “Het geeft ons wel de kans om ons te ontwikkelen en we krijgen zelfs de kans om met de onderneming door te gaan als wij afgestudeerd zijn.” Of ze daadwerkelijk doorgaat met deze onderneming na haar afstuderen is nog maar de vraag, “Ik wil nog veel te graag doorstuderen na deze opleiding,” zegt ze lachend.

Informatie
Meer weten over Anne’s onderneming ‘The Incrediballs’?

Kijk voor meer informatie eens op www.theincrediballs.nl of op Instagram.