Driedubbel feest: Zone.college Enschede opent ‘Chill Zone’ en ontvangt de Groene Vlag en de Gouden Schoolkantine Schaal

Vandaag is een feestelijke dag voor het Zone.college in Enschede. Sterker nog, het is driedubbel feest. Niet alleen is er een multifunctionele ruimte, ‘Chill Zone’, geopend waarin een huiskamer, bibliotheek én studieruimte gevestigd zijn. Ook mocht het Eco-team van Zone.college Enschede de Groene Vlag, het internationale keurmerk voor duurzame scholen, in ontvangst nemen en als ‘kers op de taart’ werd ook nog eens de Gouden Schoolkantine Schaal overhandigd. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Niels van den Berg.

Wethouder Niels van den Berg heeft vandaag de ‘Chill Zone’ geopend. Hierbij waren ook Jenneke Koehorst van Bibliotheek Enschede en Mariëlle Schouten van Stichting Alifaaanwezig. De Groene Vlag werd door Sanne Moes, vertegenwoordiger van Eco-Schools Nederland, overhandigd aan het Eco-team. De viering werd gepresenteerd door Ben ter Haar, directeur van Zone.college Enschede. Alle leerlingen van de school waren getuige en kregen naderhand een klein cadeautje vanwege de mooie prestaties.

Een huiskamer, bibliotheek en studieruimte in één
Het oude openleercentrum (OLC), waar voorheen computers stonden, is de afgelopen maanden omgebouwd tot een ‘Chill Zone’ waarin een huiskamer, een bibliotheek en een studieruimte is gevestigd. Meerdere scholen in Enschede hebben al een huiskamer en nu is er dus ook een te vinden in het Zone.college Enschede. Het idee van de huiskamer is dat jongeren tijdens en na schooltijd een fijne plek hebben

waar ze elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen “chillen” en actief kunnen zijn. Zo staat er een pooltafel, is er plek om te darten en is er een PlayStation aanwezig. De school beheert de huiskamer samen met Stichting Alifa en de bibliotheek samen met Bibliotheek Enschede. Met een bibliotheek in de school wordt een extra stap vanuit het lees-/taalbeleid gezet om lezen onder leerlingen te bevorderen en iedereen dezelfde kansen en gelijkheid te bieden. Tenslotte is er ook nog een studieruimte gevestigd in de ruimte.

Uitreiking Groene Vlag en Gouden Schoolkantine Schaal
Na een uitgebreide audit is Zone.college Enschede opnieuw gecertificeerd als Eco-school. Sanne Moes heeft in het bijzijn van wethouder Niels van de Berg daarom de Groene Vlag overhandigd aan het Eco-team. De Groene Vlag van Eco-Schools is het hoogst haalbare internationale keurmerk voor duurzame scholen. Om dit te bereiken heeft het Eco-team hard gewerkt om hun school van binnenuit te verduurzamen. Het Eco-team in Enschede bestaat uit negentien leerlingen en vijf medewerkers. Ze hebben een watertappunt gerealiseerd, ervoor gezorgd dat er voor iedereen gratis fruit is en dat afval wordt gescheiden. Daarnaast is er jaarlijks een Nationaal schoolontbijt en een actie rondom de dag van de Duurzaamheid.

Naast de Groene Vlag heeft de school de Gouden Schoolkantine Schaal 2022-2023 van het Voedingscentrum in ontvangst mogen nemen. Deze schaal laat zien dat Zone.college Enschede zich inzet voor een gezondere toekomst voor jongeren. Op dit moment bestaat ten minste 80% van het aanbod op de school uit gezondere broodjes, fruit, salades en andere gezonde producten. Het is voor leerlingen zo gemakkelijker om gezondere keuzes te maken. Een gezonde en bewuste leefstijl is namelijk belangrijk voor leerlingen. De gezonde gewoontes die ze nu aanleren, nemen ze een leven lang mee.