Kom uit je comfortzone!

Stages moeten je uitdagen, vindt Sven van Arragon (19). Hij doet het derde leerjaar van de opleiding Vakbekwaam medewerker dierverzorging en liep onlangs stage in Engeland.

 

“Ik wilde op stage in een andere sector, in een Engelstalig land en zo mijzelf uitdagen”, vertelt Sven. “Zone.college beschikt over stageadressen van gecertificeerde bedrijven door heel Europa. Ik heb contact opgenomen met Cotswold Falconry Centre, een roofvogelbedrijf dat shows geeft en tours organiseert.

Zo kwam ik in Engeland terecht. De stagiairs assisteerden bij shows en leerden hoe ze roofvogels moesten trainen. “Na drie weken wisten we genoeg om zelf te trainen. Soms denken mensen dat je vogels moet uithongeren om te krijgen wat je wilt, maar dat werkt averechts. Roofvogels zijn slimme, elegante, maar ook luie dieren. Ze kunnen best zelf voedsel vinden, maar hebben liever dat jij het hen geeft. Deze luiheid moet je gebruiken.”

Zelf aangegeven

Zijn Engels is verbeterd, vindt Sven. “Vooral als het gaat om het samenstellen van zinnen. En ik heb het Engelse vakjargon geleerd, wie weet kan ik dat nog eens gebruiken.” Ook op school gaat het goed. “Maar begrijp je iets niet, dan moet je wel zelf aan de bel trekken voor hulp. Logisch, het is tenslotte mbo.”

Trimsalon

Sven heeft een goede tijd gehad met de roofvogels, maar zijn hart ligt bij het trimmen van honden en katten. “Die beestjes hebben vaak klitten en rommel in hun vacht. ’t Is fijn als je ze dan weer keurig netjes aflevert bij hun baasjes.” Na dit schooljaar gaat hij mbo niveau 4 doen in combinatie met een trimcursus. “Mijn droom is een eigen trimsalon, compleet met informatieavonden over het verzorgen van de vacht.”

Uit de comfortzone

Zijn advies aan nieuwe leerlingen? Zoveel mogelijk variëren in stages. “Zoek steeds een ander bedrijf, in een andere sector. Dan krijg je veel meer mee. Kom uit je comfortzone, ook al vind je het eng. Je komt er maar op één manier achter of iets leuk is. Dat is: proberen.