Kwalificatiewedstrijden Verkoop specialist en Ondernemer retail

Op 14 december namen twee studenten Groene retail deel aan kwalificatiewedstrijden. Suze Beltman, derdejaars niveau 3 student Groene retail deed mee aan de kwalificatiewedstrijd Verkoopspecialist. De wedstrijd werd gehouden in Dokkum. Hier nam zij het op tegen 21 andere studenten. Het was de eerste keer dat Zone.college aan deze wedstrijd meedeed.

Mieke Wegdam, derdejaars niveau 4 student Groene retail deed mee aan de kwalificatiewedstrijd voor Ondernemer retail. In winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden nam zij het op tegen 19 studenten van andere scholen. Vorig jaar werd Férence Mulder, student Groene retail van Zone.college 2e bij Skills the Finals.

Verkoopspecialist
Deelnemers van de wedstrijd Verkoopspecialist werden uitgedaagd om in een gesimuleerde omgeving hun verkoop skills te laten zien. Zo mochten zij zich richten op het opzetten van bijvoorbeeld een Pop-up store of nieuw verkoopconcept. Het verzorgen van de ontvangst en verwerking van goederen, het maken van een artikelpresentatie en het inrichten van de verkoop-en opslagruimte maakten onderdeel uit van de wedstrijd. Daarnaast waren de deelnemers verantwoordelijk voor de verkoop en was het verlenen van advies en service aan de klanten belangrijk.

Ondernemer retail
Bij de wedstrijd Ondernemer Retail, werden de kandidaten uitgedaagd om hun ondernemersdrift te laten zien. Zo brachten deelnemers in kaart wat er allemaal voor nodig is om een eigen bedrijf op te zetten en te runnen. Productkennis en de wijze waarop producten vermarkt kunnen worden, moest in een plan uitgewerkt worden. Als ondernemer moet je sterk in je schoenen staan, waardoor inzicht in de eigen kwaliteiten en valkuilen ook belangrijk is. Daarnaast werd een beroep gedaan op de presentatieskills en moesten deelnemers hun ideeën overtuigend kunnen overdragen.

​​​​​​​Onder leiding van een strenge jury, die bestond uit leden uit het werkveld, werden de studenten beoordeeld. Helaas is het Mieke en Suze niet gelukt om door te dringen tot de Finale, die op 23 en 24 maar 2023 in de Rai in Amsterdam gehouden wordt.