Naar het buitenland | Inkuilen in Luxemburgse bergen

Internationalisering vinden we belangrijk bij Zone.college. Daarom moedigen we studenten aan om te kiezen voor een stage in het buitenland. Thijmen Grootholt, student Groen, grond & infra in Almelo, liep stage in Luxemburg. ‘Super mooie tijd!’

Hoe zag een werkdag eruit?
We kregen meestal een appje met wat we de volgende dag moesten doen en daar stond ook een tijd bij. Meestal was dat tegen 7 uur. Vervolgens zocht je in de machinehal de combinatie uit die je nodig was die dag en ging je op weg naar de desbetreffende boer of perceel. Aan het einde van de dag tankte je de machine af en maakte je hem schoon. In de avond uren haalde we dan vaak boodschappen of gingen we sleutelen aan oldtimers van de oude baas van het bedrijf.

Waar verbleef je?
In de kelder onder de werkplaats. Hier was een mooie ruimte waar een keuken, badkamer inclusief wasmachine en droger. Verder waren er slaapkamers voor alle stagelopers. Ik zat hier samen met twee Zwitsers en een andere jongen uit Nederland.

Waarom heb je voor een buitenlandse stage gekozen?
Omdat het mij een leuke ervaring leek om in een ander land met andere mensen en machines te werken. Ook het stukje zelf verantwoordelijk zijn voor alles, zoals eten en de was doen, spraken me aan.

Wat was het leukst aan je buitenland stage?
Puur de werkervaring: het mee inkuilen in de bergen, de mais onderzaaien, praten met die Duitse boeren.

Wat was het lastigste onderdeel?
De Duitse taal

Welk advies heb je voor studenten die buitenlandse stage overwegen?
Het is begrijpelijk dat je twijfelt of dat je er geen zin in hebt op het eerste idee. Maar als je op tijd een bedrijf zoekt en je vervolgens goed contact hebt vooraf met het bedrijf, dan wordt de spanning die er is als je daar aankomt een stuk kleiner. En daarbij, die spanning verdwijnt super snel als je goed met de mensen kunt. Zie je nu specifiek op tegen de taalbarrière, dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een Nederlandstalig bedrijf in het buitenland.

Als je in maximaal 3 woorden je stage moet omschrijven, welke woorden zou je dan gebruiken?
Super mooie tijd