Skills kwalificatie- wedstrijd 'Tuinaanleg'

Afgelopen week vond de landelijke skills kwalificatiewedstrijd ‘Tuinaanleg’ plaats op de locatie IPC in Schaarsbergen. Acht scholen uit heel Nederland hadden hier hun beste hoveniers naar toegestuurd. Tijdens deze drie dagen durende wedstrijd gingen 12 teams, bestaande uit twee personen de strijd met elkaar aan. Zone.college was hierbij ook aanwezig en nam deel met twee teams.

De teams van Zone.college waren geselecteerd na een schoolkwalificatie- wedstrijd, hier werden zij de beste van in totaal acht teams. Dit waren de deelnemers van de twee teams:

Team 1: Teun Wibbelink en Jesse Kamphuis met coach Chris Potze.
Team 2: Gijs Stevelink en Mike Fox onder begeleiding van coach Harrie Wesselink.

De wedstrijd
De opdracht was om een complexe tuin aan te leggen die finale waardig was. Hiervoor kregen de studenten 13 uur de tijd.  Alle teams werkten tijdens de wedstrijd onder dezelfde condities en met dezelfde voorbereidingstijd. Deze korte voorbereidingstijd zorgde voor de nodige stress. Zo moest ze in korte tijd een planning maken, planten leren, een beplantingsplan maken, een voorbereidingsmap in elkaar zetten en gereedschap inpakken. Ook tijdens de wedstrijd liepen de deelnemers tegen uitdagingen aan, zo leek het matenplan wel op een puzzel en ontbraken er materialen waardoor een onderdeel niet gemaakt kon worden.

Met al deze uitdagingen werd de wedstrijd een geweldig leermoment. De sfeer die er heerste was super zowel in de teams als tussen de teams onderling, de coaches en juryleden. Omdat de wedstrijd drie dagen duurde, overnachten de teams, coaches en juryleden twee nachten in een hotel in Hoenderloo. Alles was zeer goed verzorgd. En ook al werd de planning voor de volgende dag tijdens de avonduren vaak nog besproken er bleef nog genoeg tijd over om elkaar beter te leren kennen.

Op zaterdagmiddag 5 november werd bekend gemaakt welke vier scholen mogen deelnemen aan de landelijke finale. De winnaars zijn: Yuverta Nijmegen, Yuverta Houten, Aeres Velp en Vonk Hoorn.

Coaches Harrie Wesselink en Chris Potze begeleiden beide teams gedurende deze drie dagen. Zij waren zeer tevreden over de samenwerking binnen het team: “Er zit veel potentie is deze studenten, ze hebben het beste van zichzelf laten zien. Bij de concurrentie zat net wat meer ervaring dan onze teams”.

Mike, Gijs, Teun en Jesse deden een ontzettende mooie leerervaring op. Gijs: “Nu weten wij wat de concurrentie doet en dat betekent nog meer oefenen en ervaring opdoen, dan wil ik volgend jaar voor de herkansing gaan!”

De vier winnende teams gaan door naar de finale en strijden hier tijdens de Groene Sector Vakbeurs op 10,11 en 12 januari 2023 voor het Nederlands kampioenschap. De winnaar van deze finale mag Nederland vertegenwoordigen op de EuroSkills in Polen.

Een impressie van de wedstrijd: