Springstam aan basis van IBOP-dressuurtopper Juthamara

De familie Ter Huurne uit Wierder fokt al heel lang met merriestam 46, de stam van Roel Hagedoorn, die vooral bekend staat als springstam waaruit onder andere KWPN-hengst Nassau voortkomt. Omdat de stam ook gekenmerkt wordt door veel beweging, souplesse en rijdbaarheid werd gebruik gemaakt van De Niro. Dat resulteerde in Juthamara TH die vorige week woensdag een top-IBOP liep in Luttenberg met 81 punten in de dressuurrichting. Tevens is zij de moeder van Nightsky (v. Dream Boy), die op de afgelopen KWPN Kampioenschappen reservekampioen bij de dressuurveulens werd. 

“De vader van Herman verkocht zijn paarden vrij makkelijk en had ook een heel fijne, makkelijke merrie verkocht. Als goedmaker kocht hij het jaarling Tamara, een dochter van volbloed Lucky Boy, voor zijn vrouw Annie”, vertelt Erna, die samen met haar man Herman de paardenfokkerij van Ter Huurne senior voortzette. Tamara was niet de minste. Ze kwam uit de bekende Darwin-merrie Jolanda van Roel Hagedoorn en bleek een heel goede fokmerrie, waarmee Annie ter Huurne verder fokte na het overlijden van haar man. Tamara bracht onder meer de goedgekeurde 1,50 m-springhengst Hamar (v. Mytens xx), maar ook de Lichte Tour-dressuurhengst Parcival (v. Lancelot).

Springen en dressuur

Met een volle zus van Hamar – Imara TH – fokten Erna en Herman verder, vooral in de springrichting. Daarnaast bracht ze ook een Grand Prix-dressuurpaard: de aangewezen Tolando TH (v. Faldo) en de NMK-merrie Utamara TH (v. Phin Phin), die vervolgens werd aangehouden voor de fokkerij. “Als je Utamara ziet, kun je niet meteen zeggen of het een spring- of dressuurpaard is. Het is een rijzige merrie die met heel veel balans, souplesse en go beweegt. Omdat uit elke generatie van deze stam wel een keer een heel goed dressuurpaard voort is gekomen en De Niro beschikbaar kwam, probeerden we het een keer met hem. Juthamara is momenteel wel onze enige dressuurmerrie op stal.” Verder staat er van Utamara ook nog een Mr. Bue-dochter genaamd Donna Mara TH, een tweejarige zoon van Carrera VDL en een jaarlingdochter van Chapeau TN.

Uitbreiden

Inmiddels is de dressuurstam zich aan het uitbreiden. Juthamara is vorig jaar als driejarige door omstandigheden niet naar de keuring geweest. “Herman is vorig jaar vier keer geopereerd en daarom hebben we de driejarigen niet naar huis gehaald. Ze stond bij Gerrit Flierman in de opfok en ze is daar gedekt met Dream Boy”. Dat leverde dit jaar een zwart hengstveulen op dat op de laten veulenkring in Stegeren kampioen werd en vervolgens op de NMK reservekampioen. Op dit moment is Juthamara opnieuw drachtig van Dream Boy. “We denken dat deze hengst net even wat kan veredelen. Daarbij heeft hij een heel mooie houding, een gedragen draf en goede  galop.” In Luttenberg legde Juthamara niet alleen een goede IBOP af, ze behaalde ook het sterpredicaat.

NMK-merrie

In de springrichting kwam de elegant NKM-merrie Jeonita Paulowna (Eldorado van de Zeshoek x Bruggraaf x Nimmerdor) onder haar eigenaresse Sylvia Evers als topper naar vormen met 80,5 punten. Jeonita stond bij Team Nijhof, die samen met fokker Ans Keppel, half eigenaar waren, in de opfok. Daar sprong ze toen ze tweeënhalf was Evers in het oog. “Ze viel op met haar uitstraling en bleek ook nog eens heel fijn te kunnen vrijspringen.” Dat bewees ze ook op de keuring waar ze vorig jaar ster werd en naar de NMK mocht. “Dit jaar zijn er van haar al twee veulens geboren, een merrie van Berlin bij een draagmoeder en zelf had ze een hengstveulen van Verdi. Het is een heel makkelijke merrie, maar wel met veel bloed.” Een maand geleden werd het veulen gespeend en het is de bedoeling dat Jeonita Paulowna nu eerst de sport ingaat. “Ik vind het leuk om jonge paarden op te leiden en met die insteek heb ik haar ook gekocht samen met m’n ouders.”

Bekijk hier het krantenartikel inclusief de foto’s. Op één van de foto’s zie je onze oud-studente Marike Klok. Wil jij meer weten over onze hippische opleidingen? Lees meer over de opleiding Paardenhouderij, Paardensport en Hoefsmid.

Bron: De Paardenkrant