Stage student Wildlife

Mijn naam is Fake Neeter en ik ben 18 jaar oud. Zo lang ik me kan herinneren vind ik het geweldig om met dieren om te gaan. Vooral de wilde dieren spreken mij erg aan. Ik ben een student aan Zone.college in Zwolle. Ik volg daar de opleiding ‘Bedrijfsleider Dierverzorging Wildlife’. Buiten de theorie en praktijk op school, heb je twee stages per jaar die je als student moet volbrengen. Ik zit nu in leerjaar twee en ik heb nu drie stages achter de rug. Het waren drie goede stageplekken waar ik vele mooie ervaringen aan heb overgehouden. Daar vertel ik je graag meer over:

 

Stage DoeZoo
Mijn eerste stage (eerste stage van leerjaar 1) heb ik gelopen bij DoeZoo, een kleinschalige dierentuin. Hier mocht ik heel gevarieerde werkzaamheden door de hele dierentuin verrichten. Ik heb met kleine zoogdieren, boerderijdieren, vogels, amfibieën, reptielen en verschillende spinnen gewerkt. Daardoor heb ik ook veel verschillende dingen geleerd, zoals het voeren van de dieren, het schoonmaken van de verblijven, dieren hanteren, dieren observeren, verrijking toevoegen aan een verblijf en hoe je dieren zo natuurlijk mogelijk kan verzorgen. Ik heb zelf verrijking mogen maken om het te plaatsen in het ara verblijf. Ik heb meerdere appel schijfjes, sinaasappel schijfjes en een granaatappel aan touwen gehangen. Die ik daarna zelf in het verblijf als een slinger heb opgehangen. Hierdoor moesten de ara’s op verschillende hoogtes klimmen of aan een touw hangen om voedsel te krijgen. In het wild moeten ze ook klimmen in bomen op verschillende hoogtes om fruit te krijgen, dit stimuleert hun natuurlijk gedrag want ara’s zijn echte klimmers.


SanjesSafari

Mijn tweede stage (tweede stage van leerjaar 1) liep ik bij SanjesSafari. Net als DoeZoo is dit ook een kleinschalige dierentuin. Tijdens mijn stage heb ik in de eerste week vooral de ‘buitenronde’ (alle dieren die buiten zijn gehuisvest) gevoerd onder begeleiding van mijn stagebegeleider. Tijdens de tweede week heb ik mij gefocust op de ‘binnen ronde’ (alle dieren die binnen zijn gehuisvest). In de derde week deed ik standaard in de ochtend en in de middag zelfstandig de ‘binnen ronde’ voeren, wat heel goed verliep. Buiten het voeren en schoonmaken, ben ik ook bezig geweest met de inrichting van het wasberenverblijf. Aangezien wasberen ervan houden om dichtbij water te zitten of in het water te zitten, moet er water in het verblijf aanwezig zijn. Gelukkig zat er in het verblijf een natuurlijke sloot, maar het water staat best laag en de helling is zeer stijl. Als oplossing heb ik een afloop gegraven naar de sloot toe, zodat de wasberen toch nog op hun gemak dicht bij het water kunnen zitten.


Wildlands Adventure Zoo Emmen

Mijn derde stage (eerste stage van leerjaar 2) heb ik 6 weken gelopen bij Wildlands op de olifantenafdeling. De olifanten hebben een buitenverblijf, een binnen verblijf en een paar tussen/trainingsverblijven. Ik ben voornamelijk mee geweest met het schoonmaken van het buitenverblijf en het voeren. Voordat we in het verblijf mochten, moesten eerst alle olifanten binnen zijn. Dan konden wij beginnen met het harken en scheppen van het buitenverblijf. Er wordt elke dag getraind met de olifanten. Soms worden er olifanten gedoucht, vooral bij warm weer. Ik ben vaak bij trainingen aanwezig geweest en heb zelfs één keer mogen helpen bij de training. De trainingen zijn er voor medische doeleinden, waaronder het verzorgen van de poten. Dat heb ik die training mogen doen. Omdat deze stage op één afdeling was en gericht was op één diersoort, heb ik veel kunnen leren over olifanten.