Student Dierverzorging Stephan de Lugt valt in de prijzen tijdens ‘European competition Animal Care’

Opnieuw valt student Dierverzorging Stephan de Lugt in de prijzen. In maart van dit jaar wist hij al goud te bemachtigen tijdens Skills The Finals. Deze week nam hij deel aan de ‘European competition Animal Care’ dat werd gehouden in Portugal. Hier gingen dertien getalenteerde mbo-kampioenen uit zes verschillende landen de strijd met elkaar aan. Namens Zone.college vertegenwoordigde Stephan ons land tijdens deze internationale wedstijd. Dit deed hij samen met de nummers 2 en drie van het NK Skills Heroes Dierverzorer, van Yuverta en Lentiz. 

De Europese Wedstrijd Dierverzorger werd gehouden in het prachtige Porto bij de Portugese opleider EPAMAC. Porto, een stad die bekend staat om zijn rijke cultuur en geschiedenis. De Nederlandse mbo’s voor groen onderwijs namen het initiatief voor deze wedstrijd. Na een grandioos NK Dierverzorger, dat in maart dit jaar in Rotterdam werd georganiseerd door Yuverta besloten ze samen met Portugese collega’s deze Europese wedstrijd te organiseren. Ook de organisaties Europea en WorldSkills Netherlands omarmen deze wedstrijd. Met deze pilot wordt onderzocht of zij in 2025 een Europees podium kunnen bieden aan de dierstudenten tijdens EuroSkills Herning ’25. Wist je trouwens dat maar liefst 80 miljoen huishoudens in Europa 1 of meerdere huisdieren hebben?


Over de Wedstrijd 

De Europese Wedstrijd Dierverzorger is een pilot die studenten de gelegenheid biedt om met elkaar te concurreren en internationale ervaring op te doen. De deelnemers namen deel aan praktische uitdagingen en theoretische beoordelingen, gericht op verschillende aspecten van Dierverzorger, inclusief voeding, gezondheid, gedrag en meer. Dit evenement bood de deelnemers ook een uitstekende gelegenheid voor deelnemers om te netwerken en kennis uit te wisselen met vakgenoten, en om de nieuwste ontwikkelingen in dierverzorging te ontdekken.


Competitie op Europees niveau 

Alle deelnemers hebben deelgenomen aan nationale competities en behoren tot de top van hun land. De beste drie Nederlandse deelnemers van de nationale finales streden samen met tien deelnemers van vijf andere landen, waaronder Denemarken, België, Finland, Portugal en Zweden om de titel van ‘beste Dierverzorger van Europa’.


De uitslag 

Tova uit Zweden won de goud, onze eigen Stephan zilver en Emily uit België behaalde de bronzen medaille. Tova gaf aan dat ze heel veel plezier heeft gehad tijdens de wedstijd en dat ze dit voor geen goud had willen missen. “Ik begrijp de verschillen tussen de landen en culturen nu beter”, aldus Tova.


Skills the Finals 

Op 21 en 22 maart 2024 vindt Skills the Finals in de Brabanthallen in Den Bosch plaats. Hét beroepenevenement van Nederland, waar ook de studenten Dierverzorging in actie komen.

Bekijk hier ook de video: