Van student bij Zone.college naar teamleider bij groenbedrijf Vebego Groen: Mick doet het

 Met hun mbo-diploma op zak zijn niveau 4 studenten Tuin & Landschap van Zone.college klaar om aan het werk te gaan in het groene werkveld. Ze kunnen onder andere aan de slag als zelfstandig hovenier, calculator/werkvoorbereider, tuinontwerper of als teamleider. En dat laatste is oud-student Mick van Gulijk (21) nu. Direct na zijn stage bij groenbedrijf Vebego Groen in Enschede en het behalen van zijn diploma kreeg Mick de kans om als teamleider aan de slag te gaan bij Vebego Groen.

Als teamleider bij Vebego Groen geeft Mick sturing aan een team van ongeveer twintig man. Hij begeleidt hen en werkt met ze aan mooie vergroeningsprojecten. “Alles wat bij een project hoort, komt langs mij. Ik maak bijvoorbeeld offertes en tuinontwerpen en heb contact met klanten,” vertelt Mick over zijn werkzaamheden. Op de vraag wat zijn werk zo leuk maakt, antwoordt Mick: “Van niets iets maken. Samen met de klant werken naar een mooi eindresultaat. Dat vind ik heel mooi.”

Van student naar medewerker

Wat Mick tijdens zijn opleiding Tuin & Landschap niveau 4 heeft geleerd, kan hij nu goed inzetten tijdens zijn werk. “Tijdens de opleiding ben ik in het laatste jaar veel bezig geweest met het maken van offertes en hoe je projecten van A tot Z aanpakt,” vertelt Mick. “Ik heb bijvoorbeeld tijdens de opleiding veertien voortuinen in Enschede mogen vergroenen. Het is mooi dat je tijdens de opleiding de kans krijgt om al te proeven van het echte werk.”

Mick kan ook terugvallen op wat hij tijdens zijn stage bij Vebego Groen heeft gedaan en geleerd. “Ik ben mijn stage begonnen bij de calculators en daar heb ik nu nog steeds profijt van,” zegt Mick. Daarna heeft Mick twee projecten voor het vergroenen van twee particuliere tuinen mogen leidden. Hij voerde de gesprekken met de klanten, was verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en maakte calculaties en tekeningen. “Beide projecten mocht ik ook nog uitvoeren. Dus de rechtstreekse aansturing van de jongens mocht ik toen ook doen.”

Zone.college als kweekvijver

Al jaren lopen er studenten van Zone.college stage bij Vebego Groen, zowel BOL- als BBL-studenten. Bob Wijlens, HR-adviseur bij Vebego Groen, benadrukt dat deze samenwerking tussen Vebego Groen en Zone.college essentieel is voor hen om goed gekwalificeerd personeel binnen te halen. Zijn collega Arjan Brouwer, projectmanager regio Twente bij Vebego Groen en direct leidinggevende van Mick, is het daarmee eens. “Uiteindelijk is Zone.college onze kweekvijver. Het is belangrijk om stageplekken aan te bieden, want wat je zaait dat oogst je. Als we er samen met Zone.college in investeren, komt er ook kwaliteit uit voort. Dat zien we ook bij Mick.” Daarin investeren wil Vebego Groen naast het bieden van stageplekken ook op andere manieren doen. “We zijn nu met Zone.college aan het kijken of wij daar gastlessen kunnen geven,” vertelt Bob.

Toekomstvisie op groen

Het is volgens Arjan en Bob belangrijk dat studenten goed worden opgeleid, ook met het oog op de toekomst. “Het groenonderhoud wordt anders. De focus verschuift naar ecologisch onderhoud, biodiversiteit en klimaatbestendigheid,” zegt Arjan. “De tijd waarin het er vooral ‘mooi uit moet zien’ is niet meer. We willen onze leefomgeving vergroenen zodat dit bijdraagt aan de biodiversiteit.” Ze zijn het erover eens: studenten van de toekomst moeten over de kennis van deze klimaatbewuste vorm van groenonderhoud beschikken, en moeten ook zien waar kansen liggen om innovatieve ontwikkelingen te implementeren binnen bestaande groenbedrijven.

Voor Vebego Groen zien zij hierin ook een taak weggelegd. “Het is onze taak én uitdaging om opdrachtgevers mee te nemen in onze visie op een klimaatbestendige leefomgeving,” legt Bob uit. “Vebego Groen wil hierin een voorloper zijn en anderen, zoals collega-groenbedrijven, inspireren.”

Loop verschillende stages

Mick, Bob en Arjan willen de huidige en toekomstige Tuin & Landschap studenten graag nog iets meegeven: “Loop tijdens de opleiding stage bij verschillende bedrijven. Zo krijg je niet alleen een beter beeld van het vak, maar ook waar jouw interesses binnen het vak liggen. Dit maakt het makkelijker om aan het einde van de opleiding een keuze te maken wat je wil doen.”

Is deze opleiding iets voor jou?

Mick volgde de BOL-opleiding Tuin & Landschap op niveau 4, maar je kunt deze opleiding bij Zone.college ook volgen als BBL-opleiding. We bieden de opleiding ook aan op niveau 2 en 3, zowel als BOL-opleiding als BBL-opleiding. Wil je weten of deze opleiding iets voor jou is? Kom dan naar de open dag van 24 of 26 januari! Lees hier alles over de open dag.

 

V.l.n.r.: Arjan Brouwer, Mick van Gulijk en Bob Wijlens voor het kantoor van Vebego Groen in Enschede.