Vmbo-leerlingen bootcampen en oogsten gezonde pokébowl tijdens Foodcamp op de boerderij!

Dat gezond leven ook leuk kan zijn, ontdekten vmbo en praktijkonderwijs scholieren in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen en Drenthe tijdens de Food Challenge Noordoost Nederland. De ingrediënten: pokébowl, bootcamp en boerderijeducatie.

Organisatie en lespakket
De challenge werd georganiseerd door LekkerBoer en SVO vakopleiding food met partner mbo’s Zone.college en Terra. Samen met regionale partners Jong Leren Eten uit Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen en Drenthe, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen, SportService Zwolle en andere (gemeentelijke) sportbedrijven. Ondersteund door deelnemende provincies en gemeenten. De deelnemende scholen zijn in januari gestart met het bijbehorende lespakket en gastles verzorgd door de deelnemende mbo’s.

Foodcamp
Tijdens een afsluitende Foodcamp op een boerderij in de buurt, maakten leerlingen hun zelfontworpen pokébowl onder leiding van mbo’s SVO, Zone.college en Terra, ze mochten  oogsten met de boer en bootcampen op het erf. Zo waren ze letterlijk in beweging voor het verhaal achter hun eten, op de plek waar het gemaakt wordt. Afgelopen weken waren er Foodcamps voor deelnemende scholen in Zwolle, Raalte, Nieuwleusen, Kampen, Deventer, Winschoten, Meppel, Harderwijk en Apeldoorn en binnenkort Emmeloord. Leerlingen en leraren zijn enthousiast over het programma met daarin op een praktische manier aandacht voor gezonde voeding, bewegen en duurzame voedselproductie.

De ingrediënten voor de pokébowl kwamen zoveel mogelijk van de betreffende boerderij of van boerderijen uit de buurt. Duurzaamheid en onbewerkte voeding was belangrijk tijdens de challenge. Ga je voor rijst of avocado van ver weg of voor aardappelen en peer van dichtbij? Kies je voor een verse zuivel en groentes van de boerderij of voor een pak uit de supermarkt?

Voor de bootcamp werd gebruik gemaakt van boerderijmaterialen zoals strobalen, kruiwagens, trekkerbanden en zelfs een trekker met voorlader met daaraan een touw om in te klimmen. De bootcamp werd gegeven door gemeentelijke sportbedrijven en door mbo’s als Deltion en Landstede.

Beoordeling en finale
Vijf teams met de beste pokébowl mogen naar de finale op 23 juni bij de SVO vakopleiding food in Zwolle. Een deskundige jury onder leiding van topchef Remco Jansen beoordeelt de teams. Het team met de beste pokébowl wint en mag naar een voetbalwedstrijd van PEC Zwolle. Daarnaast trakteren ze hun school op de beste pokébowl van 2023. De finale wordt gefilmd en uitgezonden via het Youtube kanaal ‘Food Challenge voor scholen’.

Inschrijving 2023 – 2024
Scholen die volgend schooljaar willen meedoen, kunnen zich melden via een inschrijving op www.foodchallengevoorscholen.nl. De intentie is dat scholen kosteloos mee kunnen doen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.

‘Food Challenge Noordoost Nederland’.

‘Food Challenge Noordoost Nederland’.

‘Food Challenge Noordoost Nederland’.

‘Food Challenge Noordoost Nederland’.