Green Mobile Education Centre

Heb je ‘m al gezien? De Green Mobile Education Centre, oftewel GMEC? De GMEC is het rijdende leslokaal van Zone.college met een schat aan vernieuwende leermiddelen, zoals Augmented- en Virtual Reality brillen, simulatoren en 3D-lesmateriaal. Met de GMEC zet Zone.college een nieuwe stap in het verzorgen van actueel, praktijk-rijk groen onderwijs voor leerlingen, studenten én andere belangstellenden.

De GMEC kan worden ingezet bij verschillende lessen op verschillende locaties. Het laat leerlingen en studenten kennismaken met verschillende thema’s rondom innovatie, techniek en duurzaamheid. Zo wordt er gewerkt met drones, AR/VR en simulatoren. De trailer is voorzien van zonnepanelen en een dakterras met sedumbegroeiing. De windturbine levert een deel van de energie.

Ontwikkelingen in het onderwijs en de techniek volgen elkaar in hoog tempo op. Hier speelt de GMEC snel op in omdat alles eenvoudig kan worden uitgebreid en vernieuwd. Doel is om elk jaar (samen met het bedrijfsleven) verschillende nieuwe onderdelen toe te voegen. Zo blijft de GMEC altijd innovatief en praktijk-rijk.

De GMEC wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies uit het ELPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en de LEADER onder de noemer “Europa investeert in zijn platteland”.

Leuk om te weten

Enthousiaste verhalen

De GMEC (Green Mobile Eduacation Centre) van Zone.college rijdt inmiddels al een paar jaar rond. Tijd voor een mooie update waarin collega’s enthousiast vertellen over hun ervaringen. Kijk je mee?

Simulaties

Veilig oefenen en alvast wat praktijkervaring op doen. Het kan door te werken met simulaties. In de GMEC staan een aantal simulatiemachines, waarmee leerlingen en studenten kunnen oefenen met het besturen van een graafmachine of het rijden op een trekker. Maar ook veilig en verantwoord leren vliegen met een drone kan via simulatie, net als het werken met een motorkettingzaag. En natuurlijk ontwikkelen we telkens nieuwe dingen!

Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is een techniek die ervoor zorgt dat er toegevoegde informatie aan een bestaande werkelijkheid kan worden weergegeven op een intuïtieve manier en waar de gebruiker ook realtime interactief mee om kan gaan.

Deze video is mede tot stand gekomen door Meta Chef. Zij verzorgen voor de GMEC verschillende (digitale) leermiddelen. Zo zijn er lessen rondom gewasbescherming, uiergezondheid en het spijsverteringsstelsel van een koe. Ook wordt er in beeld gebracht wat er komt kijken bij het maken van een broodje gezond en welke keten hierin een rol speelt.

The making off

In juli 2020 kreeg de GMEC groen licht en is samen met collega’s en het bedrijfsleven hard gewerkt aan de realisatie van het rijdende leslokaal. Sinds januari 2021 rijdt de GMEC rond in Oost-Nederland en laat hij zien hoe praktijk-rijk en innovatief het groene mbo-onderwijs is.

Techniek en innovatie komen tot leven

Op 17 en 18 juni 2022 vond voor de eerste keer Innofuture plaats in de Evenementenhal in Hardenberg. Een groot evenement waar op een speelse manier techniek & innovatie tot leven komt. De vrijdag was gereserveerd voor groep 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Hardenberg en Ommen. De zaterdag was voor iedereen (gratis) toegankelijk. Uiteindelijk brachten meer dan 32 bezoekers een kijkje. En de GMEC was ook present!

GMEC op locatie

De GMEC is de afgelopen maanden veel op locaties geweest. Zo stond de trailer op de duurzaamheidsmarkt in Hellendoorn en was het actief op verschillende edities van Techniek Tastbaar.

Zwolse inspiratieroute
Vorig jaar maakte de GMEC ook onderdeel uit van de Zwolse Inspiratieroute, die bezoekers langs allerlei circulaire projecten leidde. Voor dit evenement werd ook een audiotour ontwikkeld. Download hier de tekst. Of bekijk de video, waarin wordt uitgelegd wat de GMEC is en waarom de thema’s ‘duurzaamheid’ en ‘circulaire economie’ goed passen bij Zone.college.