Green Mobile Education Centre

Heb je ‘m al gezien? De Green Mobile Education Centre, oftewel GMEC? De GMEC is het rijdende leslokaal van Zone.college met een schat aan vernieuwende leermiddelen, zoals Augmented- en Virtual Reality brillen, simulatoren en 3D-lesmateriaal. Met de GMEC zet Zone.college een nieuwe stap in het verzorgen van actueel, praktijk-rijk groen onderwijs voor leerlingen, studenten én andere belangstellenden.

De GMEC kan worden ingezet bij verschillende lessen op verschillende locaties. Het laat leerlingen en studenten kennismaken met verschillende thema’s rondom innovatie, techniek en duurzaamheid. Zo wordt er gewerkt met drones, AR/VR en simulatoren. De trailer is voorzien van zonnepanelen en een dakterras met sedumbegroeiing. De windturbine levert een deel van de energie.

Ontwikkelingen in het onderwijs en de techniek volgen elkaar in hoog tempo op. Hier speelt de GMEC snel op in omdat alles eenvoudig kan worden uitgebreid en vernieuwd. Doel is om elk jaar (samen met het bedrijfsleven) verschillende nieuwe onderdelen toe te voegen. Zo blijft de GMEC altijd innovatief en praktijk-rijk.

De GMEC wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies uit het ELPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en de LEADER onder de noemer “Europa investeert in zijn platteland”.

Thema's in beeld

Zone-koe gaat wereldwijd

De afgelopen periode heeft Digital Chef voor verschillende opleidingen en projecten van Zone.college vernieuwend lesmateriaal ontwikkeld. Zo werd voor Voeding & technologie een rondleiding door een machine ontwikkeld, voor Teelt & technologie een 3D bezoek aan een virtuele kas en voor de GMEC werd onder meer in beeld gebracht hoe het spijsverteringskanaal van een koe werkt.

De ervaringen met het lesmateriaal zijn positief. Maar je kunt met de nieuwe techniek ook gewoon grappige dingen doen, zoals de speciaal ontwikkelde 3D-koe van Zone.college overal ter wereld een digitaal plekje geven. Nieuwsgierig hoe? Ga met je mobiele telefoon naar https://gmec-ar.digitalchef.eu/ of scan de QR-code.

Zet vervolgens de Zone-koe op een leuke plek (maakt niet uit waar je bent). Deel je foto’s met je vrienden, tag Zone.college en de Zone-koe heeft weer iets nieuws van de wereld gezien. Mooi voorbeeld van hoe techniek ook gewoon leuk is. Lees meer…

Simulaties

Veilig oefenen en alvast wat praktijkervaring op doen. Het kan door te werken met simulaties. In de GMEC staan een aantal simulatiemachines, waarmee leerlingen en studenten kunnen oefenen met het besturen van een graafmachine of het rijden op een trekker. Maar ook veilig en verantwoord leren vliegen met een drone kan via simulatie, net als het werken met een motorkettingzaag. En natuurlijk ontwikkelen we telkens nieuwe dingen!

Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is een techniek die ervoor zorgt dat er toegevoegde informatie aan een bestaande werkelijkheid kan worden weergegeven op een intuïtieve manier en waar de gebruiker ook realtime interactief mee om kan gaan.

Deze video is mede tot stand gekomen door Digital Chef. Zij verzorgen voor de GMEC verschillende (digitale) leermiddelen. Zo zijn er lessen rondom gewasbescherming, uiergezondheid en het spijsverteringsstelsel van een koe. Ook wordt er in beeld gebracht wat er komt kijken bij het maken van een broodje gezond en welke keten hierin een rol speelt.

The making off

In juli 2020 kreeg de GMEC groen licht en is samen met collega’s en het bedrijfsleven hard gewerkt aan de realisatie van het rijdende leslokaal. Sinds januari 2021 rijdt de GMEC rond in Oost-Nederland en laat hij zien hoe praktijk-rijk en innovatief het groene mbo-onderwijs is.