Veilig met (land)bouw-verkeer

Veilig met (land)bouwverkeer is een educatieprogramma waarbij basisschoolleerlingen, mbo-studenten en chauffeurs vanuit hun eigen perspectief leren en ervaren hoe zij veilig kunnen omgaan met (land)bouwverkeer. Zone.college verzorgt dit programma van brancheorganisatie Cumela in de provincies Overijssel en Gelderland.

Praktijkles in een veilige setting
Er is een digitale toolkit en we hebben diverse praktijkopdrachten. Door in een veilige setting kennis te maken met landbouwvoertuigen en de gevaren hiervan, leren leerlingen van groep 7 en 8 hoe ze moeten reageren als ze een landbouwvoertuig tegenkomen. Daarnaast leren de chauffeurs hoe andere weggebruikers tegen hun machines aankijken én opkijken. Op de praktijkdag ontvangen de basisschoolleerlingen 1,5 uur verkeersles en kunnen ze ervaren wat de chauffeurs zien in de cabines. De basisschoolleerlingen ontvangen na de praktijkdag een deelnamecertificaat.

Digitale toolkit
In de digitale toolkit zit lesmateriaal met onder andere mascotte Bumpy, die aan de hand van diverse situaties uitlegt waarom je afstand moet houden van landbouwverkeer.

Voor dit programma werken we samen met medewerkers van Cumela, provincies Overijssel en Gelderland, gemeenten, politie, basisscholen, loonbedrijven en Veilig Verkeer Nederland en onze studenten van de opleidingen Groen, grond & infra (loonwerk) en Veehouderij.

Meer informatie 
Bezoek vmlb.nl voor meer informatie over het programma of neem contact op met afdeling Groei.zone van Zone.college via contact@zone.college.
Basisscholen kunnen zich via de website vmlb.nl aanmelden voor deelname aan het educatieprogramma. Voor de organisatie van de praktijkdag is er overleg met de gemeente.