“Fijn dat er veel praktijk is"

Myrthe Huiskes (18) is een paardenmeisje. Al vroeg kreeg ze paardrijlessen en verzorgde ze leasepony’s. Ze kwam bij manege Snorrewind in Markelo terecht, waar ze momenteel, jaren later, stage loopt voor haar mbo-opleiding Paardenhouderij.  

“Mijn eerste stage was bij manege en springstal Vetker in Wierden. Daar maakten we jonge paarden zadelmak en hielp ik op de fokkerij. Bij Snorrewind heb ik gekozen voor lesgeven in dressuur. Daarnaast doe ik alle voorkomende werkzaamheden.”

Excursie
Haar klas telt twintig leerlingen. “Een gezellige groep”, vindt Myrthe. “We doen veel samen, zoals het horse-event en de jaarlijkse hengstenkeuring bezoeken. Dit jaar gaan we op buitenland-excursie. De bestemming is nog niet bekend. Vorig jaar was dat de Spaanse Rijschool in Wenen.”

Praktijk
De avo-vakken worden op school gegeven, voor de praktijkvakken gaat de klas naar manege ‘Het Twentsche veld’ in Lonneker. Myrthe is erg enthousiast over de opleiding. “Fijn dat er veel praktijk is. We leren lesgeven, longeren, rijden en doen stalwerkzaamheden. De klaslokalen liggen midden in de manege.

Tijdens de les kunnen we een paard ophalen om het geleerde toe te passen. Zo krijg je een goed beeld van de stof.”

Diploma’s
“Ik heb gewoon een goed gevoel bij paarden,” besluit Myrthe. “Het is gaaf om bij zo’n groot beest iets te bereiken. Door bijvoorbeeld je laarzen of de teugels te gebruiken, kun je hem dingen leren. Later wil ik graag een eigen bedrijf met manegelessen, een paardenfokkerij en paardenhandel. Maar eerst moet ik ervaring opdoen en mijn diploma’s voor lesgeven halen.”