Samen kunnen we een halt toeroepen aan stagediscriminatie

Begin 2023 is het Stagepact mbo 2023-2027 vastgesteld. In het Stagepact hebben vertegenwoordigers van scholen, studenten, werkgevers, gemeenten en de ministeries van OCW en SZW afgesproken om samen hun beste te doen voor een stage of leerbaan voor elke mbo-student. Een van de onderdelen in het Stagepact is het maken van afspraken over het tegengaan van stagediscriminatie. Want een stageplaats moet een veilige plek zijn en elke student verdient een gelijkwaardige behandeling.

In de regio Zwolle hebben de samenwerkende mbo-scholen, waaronder Zone.college, een beleid en stappenplan ontwikkeld om deze afspraken concreet te maken. Erik van Gijtenbeek (locatieverantwoordelijke mbo Zwolle) en Rob Benerink (beleidsadviseur met BPV in portefeuille) zijn hierbij betrokken geweest. Erik: “Het komt helaas voor dat studenten ongelijk behandeld worden op basis van kenmerken die niets te maken hebben met hoe je functioneert op stage. Bijvoorbeeld een vrouwelijke student die niet welkom is op stage omdat het een ‘mannenbedrijf’ is. Of een student die niet op gesprek mag komen omdat hij/zij een migratieachtergrond heeft.”

Stagediscriminatie kan voor studenten verstrekkende gevolgen hebben. Zo kunnen studenten te maken krijgen met een depressie of voelen ze zich eenzaam en geïsoleerd. Ook zijn er studenten die als gevolg van stagediscriminatie overwegen of besluiten om te stoppen met hun opleiding. “Het is dus belangrijk dat we er oog voor hebben” aldus Erik.

Meldpunt en routekaart
Een van de afspraken uit het Stagepact is dat scholen zorgen voor een laagdrempelig meldpunt waar studenten kunnen aankloppen als er sprake is van stagediscriminatie en waar ze nazorg krijgen. Om studenten hierbij op weg te helpen, heeft Zone.college samen met Landstede groep, Cibap vakcollege en Deltion College, de gemeente Zwolle, antidiscriminatievoorziening Vizier Oost en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een ‘routekaart’ ontwikkeld.

Rob: “De ‘routekaart’ is een stappenplan waarin staat waar studenten stagediscriminatie kunnen melden en hoe de route die ze dan moeten afleggen om te komen tot een besluit om wel of geen aangifte van discriminatie te doen, er vervolgens uitziet. In dit proces heeft de student altijd de regie. Hierbij wordt de student wel begeleid. Ze kunnen kiezen voor externe begeleiding, maar ook de BPV-begeleider of de interne vertrouwenspersoon inschakelen. Online melding maken via een klachtenformulier kan ook.”

De afspraken en middelen die in Zwolle zijn gemaakt, worden inmiddels ook door andere mbo-scholen in de rest van Nederland overgenomen. Zone.college mbo committeert zich ook aan de afspraken. In een speciale online bijeenkomst zijn inmiddels alle collega’s met aandachtsgebied BPV, de interne vertrouwenspersonen en het Studenten Service Punt geïnformeerd over de afspraken en werkwijze. Via onder meer intranet en posters op locatie krijgen studenten informatie over de afspraken en stappen die ze kunnen nemen om stagediscriminatie te melden. Stagediscriminatie? Blijf er niet mee zitten!