Verkiezingsfestival voor mbo-studenten Hardenberg succesvol

De Tweede Kamerverkiezingen een ver-van-je-bed-show? Niet in Hardenberg! Een aantal kandidaat- Tweede Kamerleden ging woensdag 1 november op het verkiezingsfestival in gesprek met mbo- studenten. Voor de studenten was ook een festivalplein vol activiteiten.

Het verkiezingsfestival is georganiseerd door ProDemos en de NJR (Nationale Jeugdraad). Zij bezoeken zeven mbo’s in Nederland met het verkiezingsfestival, waaronder het Alfa-college en Zone.College in Hardenberg.

Festivalplein
Op het festivalplein maakten studenten hun eigen campagneposter, namen deel aan een politieke quiz of deelden hun zorgen en frustraties op een Klaagmuur. Daar maakten de studenten gretig gebruik van! Ook konden studenten stickers plakken op een aantal stellingen om aan te geven of ze het ergens mee eens, of juist oneens zijn. Waar vervolgens een stemadvies uitrolde.

“De uitslag komt overeen met wat ik al wilde stemmen, dit bevestigt mijn gevoel,” zo sprak één van de studenten. “De partij die nu bovenaan staat, is ook de partij waar ik op wil stemmen!”. Maar niet iedere enthousiaste student gaat op 22 november naar de stembus. ‘Het is erg leuk om over deze thema’s na te denken. Ik vind politiek interessant, maar ik mag nu nog niet stemmen want ik ben nog geen 18 jaar’, zo vertelde een student. Thema’s die veel reacties opleverden waren onder meer mentale gezondheid, woningen, stikstof en vluchtelingen

Aanwezige Tweede Kamerleden
In de ochtend ging Alwin te Rietstap van de ChristenUnie het gesprek aan met studenten. Alwin is wethouder bij gemeente Hardenberg en staat op plek vier op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Hij vertelt: “Het was een leuke groep. De studenten durfden zich uit te spreken en lieten elkaar in hun waarde. We hebben een aantal mooie thema’s met elkaar besproken.”
’s Middags waren Erik Stegink (BBB), Mart van Langen (CDA) en Nicole Temmink (SP) aanwezig.

Samenwerking
In Hardenberg trekt het Alfa-college op met Zone.college om in het LOC-gebouw aan de Parkweg de mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. In totaal deden bijna 500 studenten (van Zone.college én Alfa-college) mee.

Over ProDemos
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie. ProDemos is tevens de maker van de StemWijzer en organiseert de Scholierenverkiezingen in aanloop naar 22 november 2023.

Over NJR
NJR is de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Wij werken aan een wereld waarin alle jongeren zich thuis voelen, het beste uit zichzelf kunnen halen en positieve impact hebben op elkaar en op hun omgeving. Dagelijks werken en spreken wij met allerlei jongeren. Voor en door jongeren: dat is al jarenlang onze expertise. Wij weten daarom wat er speelt en wat belangrijk is.